Hlavní obsah

Jágr je legenda a pořád úžasný hráč, smeká Rinne a těší se na hlasité české fandy

Praha

V táboře českých hokejistů je právě jeho jméno před dnešní čtvrtfinálovou bitvou s Finskem tím nejskloňovanějším. Aby ne, gólman Pekka Rinne je na šampionátu v obrovské pohodě a formě, v základní skupině vychytal třikrát čisté konto a dokonce překonal historický rekord neprůstřelnosti na MS, když gól nepustil přes 237 minut. Teď dvaatřicetiletý brankář Nashvillu, jenž letos aspiruje na Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana sezóny NHL, touží s týmem Suomi vyřadit domácí reprezentaci.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Finský brankář Pekka Rinne bude pro české hokejisty ve čtvrtfinále MS obtížnou překážkou.

Článek

Těšíte se, že po dlouhých bojích v základní skupině konečně startuje vyřazovací část?

Teprve teď šampionát doopravdy začíná. Věřím, že to proti Čechům bude zábava a zápas si užijeme. A opravdu se těším na české fanoušky. Na to, jak hlasitě fandí a jakou umí vytvořit fantastickou atmosféru. Budou blázniví, hlasití a fakt se moc těším na ten obrovský hluk a jak budou v hledišti skákat.

Nebudou Češi právě kvůli domácímu prostředí v mírné výhodě?

Ale vždyť z atmosféry můžou těžit oba týmy. I my, protože z té obrovské energie můžete čerpat i jako tým, který se postaví domácím.

Kdo tedy bude favoritem?

Ten zápas ho nemá. Můžeme se teď o tom bavit a různě přemítat, ale zápas samotný se pak hraje na ledě. Narazí na sebe dva velmi dobré a vyrovnané týmy. Bude to zajímavé, očekávám rychlý hokej a věřím, že nepadne moc gólů.

K tomu můžete pomoc i vy. V šesti odchytaných duelech jste jich obdržel jen devět, navíc jste překonal rekord v neprůstřelnosti na šampionátech. Jak moc si ho ceníte?

Jsem za to šťastný, potěšilo mě to a dodalo trochu sebevědomí navíc. Ale musím se soustředit pořád stejně, nemyslet na rekord ani čistá konta.

Vy osobně nastoupíte v pražské O2 areně vůbec poprvé. Na koho z českých hráčů si budete muset dávat největší pozor?

Voráček měl skvělou sezónu v NHL, ten je opravdu hodně nebezpečný. Stejně tak Jágr, který je pořád úžasným hráčem. On je legendou a vždy je fajn si proti němu zahrát. A taky Martin Erat, můj bývalý spoluhráč z Nashvillu, je pořád dobrý. Češi celkově mají dost silných individualit, na které je třeba si dávat pozor.

Vzpomenete si ještě na loňský vzájemný zápas na MS v Minsku, kdy jste v semifinále vychytal čisté konto a pomohl k výhře 3:0?

Mám na to utkání dobré vzpomínky, stejně jako na celý turnaj, který byl pro nás skvělý (Finové získali stříbrné medaile). Ale teď jsme v jiném roce, v jiné sezóně a čeká nás nejspíš jiný zápas.

Postoupí čeští hokejisté přes Finsko do semifinále mistrovství světa?
Ano
74,7 %
Ne
25,3 %
Celkem hlasovalo 103836 čtenářů.

Reklama

Související témata: