Hlavní obsah

Saints byli potrestáni za „odměňovací" program

Vedení NFL potrestalo New Orleans Saints za „odměňovací program", podle něhož byli hráči v letech 2009 – 2011 odměňováni za to, že zranili protihráče. Potrestání proběhlo následujícím způsobem: Hlavnímu trenérovi Seanu Paytonovi bylo zakázáno vykonávat činnost po dobu jednoho roku, bývalý defenzivní koordinátor Greg Williams, který celý program řídil, byl suspendován na neurčito, generální manažer Mickey Loomis byl suspendován na prvních osm zápasů základní části a asistent trenéra Joe Vitt byl suspendován na šest zápasů a potrestán pokutou 100.000 dolarů. Celý tým Saints byl potrestán pokutou 500.000 dolarů a ztrátou práva volby v druhém kole draftu v roce 2012 a 2013.

Foto: gettyimages.com

Sean Payton byl potrestán zákazem činnosti na jeden rok

Článek

Vedení NFL informovalo ve svém prohlášení, že Sean Payton, Mickey Loomis a Joe Vitt nemají během svého trestu nárok na výplatu. Suspendace hlavního trenéra Seana Peytona je platná od 1. dubna. NFL komisař Roger Goodell informoval média o tom, že se po sezóně 2012 setká s Greggem Williamsem a upřesní výši jeho potrestání.

„Všichni jsme odpovědni za zdraví a bezpečí hráčů a čestnost hry," prohlásil Goodell. „Nebudeme tolerovat chování, které porušuje tyto priority. Nikdo není důležitější než tato hra a její pravidla. Respektování hry a lidí, kteří se jí účastní, nebude kompromitováno."

„Kombinace elementů tohoto charakteru byla neobvyklá a neslýchaná," řekl Goodell. „Když se tři roky zaměřovali na hráče s cílem je zranit a tři roky za to dostávali peněžní odměnu, jsou v tom zainteresováni i trenéři, kteří tři roky vědomě a úmyslně porušují pravidla, pak nám nezbývá nic jiného, než zaslat účinnou konečnou zprávu o tom, že takovýto postup je absolutně neakceptovatelný a že v této hře pro něj není místo."

Trest pro hráče, kteří se účastnili „odměňovací programu", bude stanoven později, jelikož NFL stále projednává celou situaci s hráčskou asociací.

Detaily vyšetřování, které NFL zveřejnila v březnu, prozradily, že hráči Saints byli odměněni 1.000 až 1.500 dolary za to, že zranili protihráče, nebo jej vyřadili ze hry. Odměna se během playoff zdvojnásobila, ba dokonce ztrojnásobila. Největší odměny obdrželi hráči Saints díky tomuto programu v roce 2009, kdy vyhráli Super Bowl.

Bývalý defenzivní koordinátor Saints – Gregg Williams – se k celé věci přiznal a veřejně se za ni omluvil. Hlavní trenér Sean Payton a generální manažer Mickey Loomis se až týden poté, kdy je NFL obvinila, že neudělali nic proto, aby tento program zastavili, doznali, že se celý program „odehrál pod jejich dohledem".

NFL dále řekla, že odměněno bylo tehdy 22 z 27 defenzivních hráčů Saints, kteří dostali oděmu za to, když zranili určené hráče, včetně quarterbacka Bretta Favra a Kurta Warnera.

Reklama