Hlavní obsah

Na HME pojede jedenáct atletů včetně Šebrleho

PRAHA

Jedenáct atletů bude reprezentovat Českou republiku příští týden na HME v Birminghamu. Víkendový domácí šampionát v Praze ve Stromovce řady limitářů z dřívější doby již nerozšířil. V týmu je i obhájce evropského titulu v sedmiboji Roman Šebrle, jediný medailista z minulého HME v Madridu, kde startovalo šestnáct českých atletů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český desetibojař Roman Šebrle.

Článek

Nejblíže splnění limitu byla o víkendu Lucie Martincová, které v sobotu chyběla v běhu na 60 metrů překážek jediná setina sekundy. Devět setin připravilo o start v Birminghamu Zuzanu Hejnovou, českou rekordmanku v běhu na 400 metrů překážek, která vyhrála běh na 400 metrů v času 53,49 sekundy. Výkonný výbor Českého atletického svazu na svém nedělním nominačním zasedání odmítl oběma udělit divoké karty.

Vícebojaře bude mít Česká republika na šampionátu dva: Šebrleho doplní Josef Karas, který se dostal mezi pět nejlepších Evropanů letošní sezóny výkonem 5753 bodů z domácího šampionátu. Ve skoku do výšky se představí Tomáš Janků, Svatoslav Ton a Romana Dubnová, v týmu jsou tyčkaři Pavla Rybová, Kateřina Baďurová a Adam Ptáček, překážky poběží Petr Svoboda a 400 metrů sprinter Jiří Vojtík.

Limit splnila ve skoku do dálky také Denisa Ščerbová, která dostala od Evropské atletické federace možnost závodit i v pětiboji na základě jejího letošního výkonu. Kvůli lehkému svalovém zranění se však rozhodla, že nastoupí pouze do dálky, třebaže na počátku halové sezóny uvažovala o tom, že stihne obě disciplíny.

Medailovými nadějemi pro Birmingham jsou Šebrle, výškaři Ton a Janků, vicemistr Evropy z loňského Göteborgu, a bez šance nejsou ani tyčkařky Baďurová s Hamáčkovou, které letos obě překonaly český rekord.

Nominace ČR:
Roman Šebrle, Josef Karas (oba sedmiboj), Tomáš Janků, Svatoslav Ton, Romana Dubnová (všichni výška), Adam Ptáček, Pavla Rybová, Kateřina Baďurová (všichni tyč), Petr Svoboda (60 m př.), Denisa Ščerbová (dálka), Jiří Vojtík (400 m).

Reklama