Hlavní obsah

Pražský půlmaratón očekává vysokou účast a útok na světový rekord

PRAHA

S odhodláním překonat světový rekord se chystají pořadatelé na Hervis půlmaratón v Praze. První díl běžeckého seriálu Prague International Marathon (PIM) odstartuje v sobotu v pravé poledne na Karlově mostě a pravděpodobně se jej zúčastní přes pět tisíc lidí včetně několika špičkových závodníků z celého světa.

Článek

Mezi ta nejzajímavější jména patří například dvojnásobný mistr světa na pět kilometrů Ismael Kirui z Keni, nebo Phaustin Sulle z Tanzanie. Favority jsou pak obhájce loňského prvenství Stephen Kibiwott z Keni nebo jeho krajan Patrick Ivuti, jenž trénuje se slavným Paulem Tergatem. Ivuti má v půlmaratónu osobní rekord 59:31 a podobné časy od nejlepších očekává i ředitel závodu Paolo Ottone.

"Chceme tenhle půlmaratón běžet pod hodinu. Je tu deset atletů s osobními rekordy pod 62 minut," řekl Ottone na čtvrteční tiskové konferenci v Praze. Pořadatelé kvůli dosažení co nejlepších časů oproti loňskému ročníku i poněkud změnili trať, která by se měla zrychlit v průměru o třicet vteřin.

I to by mělo pomoci těm nejlepším atakovat světový rekord, který drží od minulého týdne s časem 58:35 vteřin Keňan Samuel Wanjiru. Jeden z favoritů závodu Patrick Ivuti si myslí, že je možné v Praze běžet pod hodinu a z míry ho nevyvádí ani chladné počasí. "Ale je pravda, že je tady o trochu větší zima než u nás v Keni," zavtipkoval.  Za světový rekord je na pražském půlmaratónu vypsána prémie 60 tisíc eur.

Čeští závodníci, mezi nimiž nebudou chybět například Pavel Faschingbauer, Petra Kamínková, nebo Jana Klimešová zase myslí hlavně na splnění limitů pro start na mistrovství světa v silničním běhu v italském Udine. Stačit by jim měly výkony okolo hodiny a čtyř minut.

Reklama

Související témata: