Hlavní obsah

Atletická Zlatá tretra drží nasazenou vysokou laťku

OSTRAVA

Z pohledu posledních let by se mohla zdát bilance dvou světových rekordů v neolympijských disciplínách a tří nejlepších výkonů mítinku během středeční Zlaté tretry jako slabší, jenže už v minulých ročnících si organizátoři nasadili tak vysokou laťku, že je obtížné ji překonávat.

Článek

„Přesto bychom rádi úroveň mítinku drželi dál. Během závodu se povedlo uzavřít smlouvy s řadou významných partnerů, a tak budeme opět chystat na příští rok podobně kvalitní mítink se spoustou zvučných jmen. Teď ale řešíme otázku termínu. Asi se znovu vrátíme na začátek června, protože s počasím jsme si přesunutím Zlaté tretry na konec měsíce moc nepomohli. Navíc se příští rok koná fotbalové mistrovství Evropy, a tak musíme všechno naplánovat i v návaznosti na televizní přenosy,“ uvedl sportovní manažer mítinku Alfons Juck.

Středeční Zlatou tretru hodnotil pozitivně, atleti podle bodování mítinků světovou federací IAAF nasbírali 83 488 bodů. „To je třetí nejlepší výsledek v historii mítinku, výše skončily jen nejúspěšnější roky 2003 a 2004, kdy vyšlo i počasí a ochozy byly ještě zaplněnější. Přesto návštěva patnácti tisíc diváků je pro nás výzvou, závod má cenu pořádat. I diváckým zájmem jsme po dvou deštivých letech navázali na nejúspěšnější Zlaté tretry,“ dodal Juck.

Vedle světových rekordů Etiopana Gebrselassieho na 20 000 m a v hodinovce padly i tři rekordy mítinku. „Výbornou úroveň měly vytrvalecké tratě a také mužská koule, kde Američané Hoffa s Cantwellem splnili, co slíbili. Házeli daleko, oba překonali rekord mítinku,“ uvedl Juck.

Naopak se nečekalo, že americká překážkářka Perryová „ulije“ opakovaný start ve sprintu a závod pro ni skončí diskvalifikací, pořadatele rozesmutnil i pád Bershawna Jacksona v běhu na 400 m překážek. „Zklamáním dne však byl výkon Jeleny Isinbajevové. Smutná byla i ona sama, v očích měla po posledním pokusu slzy. Neuměla si vysvětlit, proč neskákala vysoko. Třeba budeme mít lepší pozici při vyjednávání o jejím startu v příštím roce,“ naznačil Juck.

Co dál? Pořadatele stále láká nejkratší sprint mužů. „Ředitel mítinku Duplák řekl, že by chtěl tady mít stovku snů. Uvidíme, kdo jak na tom za rok bude, třeba bude zářící hvězdou Tyson Gay a my se jej pokusíme získat. Výzvou je i přivedení překážkáře Šang Liu z Číny, ale to se nám asi v olympijském roce povede těžko. Uvidíme,“ usmál se Juck.

Reklama