Hlavní obsah

Vlašičová před lety bojovala o život, teď se pere o výškařský rekord

PRAHA

Vytáhlá Chorvatka uhrančivýma očima opakovaně hypnotizuje laťku ve výšce 210 cm. Ta zatím odolává. „Ale cítím, že už to brzy přijde,“ prohlašuje Blanka Vlašičová. Světový rekord bulharkské výškařky Stefky Kostadinovové by měl 30. srpna oslavit dvacáté narozeniny. Nejvousatější skokanský rekord se jubilea zřejmě dožije, ustál několikanásobný atak Vlašičové, ale už 2. září se bude třást znovu - to je v Ósace na programu finále výškařské soutěže.

Článek

„Určitě na světový rekord má, byl by hřích na největší favoritku pasovat někoho jiného,“ tvrdí kouč Michal Pogány, jenž vede dvě účastnice MS Barboru Lalákovou a Romanu Dubnovu.

Jenže Vlašičová už několikrát patřila ke kandidátkám na medaili, ale po zlatých juniorských letech mezi dospělými svoji formu na velkých akcích najednou ztrácí. „Postupně se oťukává, na velkých závodech uspěla nejprve jednou ze čtyř závodů, pak dvakrát, teď už zvládne třeba čtyři ze šesti,“ věří Pogány třiadvacetileté skokance.

Před třemi lety málem zemřela 

Životní příběh dcery desetibojařského chorvatského rekordmana a basketbalistky ale není protkán jen boji o medaile. Podstoupila totiž i boj o samotný život. „Moc se to neví, ale ona před třemi lety téměř zemřela,“ vypráví Pogány, jenž dobře zná Vlašičovou ze soustředění i ze závodů už od jejích patnácti let.

„Prodělala velmi těžkou operaci štítné žlázy, a to zlepšení stavu přichází postupně. Třeba vloni v Berlíně ji ze sektoru museli odvážet, nepoznala ani vlastního trenéra. Tak jen doufám, že to nemá stresový původ a nestane se jí něco podobného v Ósace,“ přeje si Pogány.

Dívka, které její otec prý dal jméno po marocké metropoli Casablance, kde zrovna závodil, je mezi soupeřkami hodně oblíbená. „Je velmi přátelská,“ říká na její adresu Pogány. Tréninku mnohé obětuje. „Vstává každý den v sedm ráno, trénuje a až pak jde na snídani. Klidně si s námi dá i deci vínka, ale životosprávu má zvládnutou,“ popisuje Pogány.

Skokanka vysoká 193 cm má opticky ideální somatotyp pro výšku. „Ale má podle vás Holm ideální somatotyp?“ namítá Pogány. „Klíčové je co nejlépe spojit rozběh s odrazem, ona dělá předposlední krok přes špičku, ne přes patu, a sedí jí to. Technika je individuální záležitost, nedá se říct, jaká je ideální a jaký je optimální somatotyp,“ popisuje partner bývalé trojskokanky Šárky Kašpárkové.

Reklama

Související témata: