Hlavní obsah

Na Zlaté tretře se představí také dva mistři světa z Valencie

OSTRAVA

Dva aktuální mistři světa v hale, ruský tyčkař Jevgenij Lukjaněnko a osmistovkař Abubaker Kaki ze Súdánu, jsou novými jmény 47. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra. S nimi se 12. června v Ostravě představí také kubánský překážkář Dayron Robles, který má na stadiónu ve Vítkovicích srazit nejlepší čas na českém území na trati 110 metrů překážek pod třináct sekund.

Článek

Na menu Zlaté tretry se po šesti letech vrací soutěž tyčkařů. Kvalitu závodu má svou účastí zaštítit mistr světa z Valencie Lukjaněnko, který si před dvěma týdny ve Španělsku zlepšil osobní rekord na 590 centimetrů. "Věříme, že padne rekord mítinku 571 centimetrů. Lukjaněnko v létě plánuje útok na šest metrů. Ale silná je i skupina českých tyčkařů. Ať už Adam Ptáček, Michal Balner nebo Štěpán Janáček, který rekord tretry drží společně s Rusem Vadimem Strogaljovem," řekl na středeční tiskové konferenci manažer mítinku Alfons Juck.

Hvězdou běhu na 800 metrů bude osmnáctiletý súdánský talent Abubaker Kaki Chamís, který má v Ostravě atakovat juniorský světový rekord 1:43,64. "Ve Valencii zaběhl čas 1:44,81 bez vodičů, tady bude mít svého vodiče, takže by to nemuselo být nereálné," řekl Juck. Organizátoři dají šanci i domácímu závodníkovi Jakubu Holušovi. Juniorský mistr Evropy na 3000 metrů překážek zaznamenal ve své první seniorské sezóně na kratších trasách výrazná zlepšení a v Ostravě se bude snažit o splnění olympijského limitu 1:46,00.

"Pro mě je nepopsatelný pocit už jen to, že tady můžu závodit. Před dvěma roky jsem tady stál v hledišti a přes plot se díval na všechny hvězdy. Věřím, že když bude zdraví, můžu se prát o limit do Pekingu," poznamenal Holuša.

V roce 2010 stěhování do Třince

O rekord půjde i mezi překážkáři. Lídr světových halových tabulek Robles s osobním maximem 12,92 má zaběhnout poprvé na českém území čas pod třináct sekund. "Od čtvrtého místa na loňském mistrovství světa v Ósace venku neprohrál ani jeden závod, v hale měl letos jenom jedno zaváhání v rozběhu na šampionátu ve Valencii," připomněl Juck Kubáncovu nedávnou sportovní tragédii, když jako hlavní favorit zastavil po startu rozběhu v domnění, že se závod bude opakovat.

Čeští zástupci v závodu budou mít nižší mety; Petr Svoboda a Stanislav Sajdok budou bojovat o olympijský limit na hranici 13,55.

Hlavní program letošního ročníku začne už v 18:15. "Slibujeme si od toho větší účast rodin s dětmi. V minulých letech se stávalo, že na nejatraktivnější disciplíny kolem půl desáté už lidé odcházeli ze stadiónu," podotkl ředitel mítinku Zdeněk Duplák.

Zástupci města dnes také oficiálně potvrdili, že v roce 2010 se mítink kvůli rekonstrukci stadiónu uskuteční v nedalekém Třinci. Jubilejní 50. ročník se vrátí do přebudované arény. "Uvažovalo se o tom, že bychom postavili zvlášť fotbalový a atletický stadión, ale tím bychom ztratili rozcvičovací plochu, která je pro atletické závody nutností. Proto bude mít stadión atletický ovál," uvedl náměstek primátora Zdeněk Trejbal.

Reklama

Související témata: