Hlavní obsah

Víceboje v Kladně budou odvetou za loňské MS - Šebrle vs. Smith

PRAHA

Ambice být opět jedním z nejlepších vícebojařských mítinků roku má závod v Kladně, kde se druhý ročník souboje multiatletů uskuteční ve středu 18. a ve čtvrtek 19. června na útulném stadionu na Sletišti. Největšími hvězdami budou mistr světa a olympijský vítěz Roman Šebrle i jeho největší soupeř a druhý muž z loňského světového šampionátu v Ósace Jamajčan Maurice Smith. Loni premiérový ročník vícebojařského mítinku na českém území vyhrál Šebrle výkonem roku 8697 bodů.

Článek

Do Kladna přijede i bronzový desetibojař z OH v Aténách Dmitrij Karpov z Kazachstánu, který se bude na závod připravovat dva týdny v Praze, a organizátoři budou o tomto víkendu na slavném mítinku v Götzisu shánět do startovní listiny ještě dva ruské vícebojaře. "Uvidíme, kteří dva budou z ruské čtveřice na startu v Götzisu lepší," řekl na středeční tiskové konferenci ředitel závodu Zdeněk Lubenský. Připadají tak v úvahu Alexander Pogorelov, Alexej Sysojev či Alexej Drozdov.

"Hlavní myšlenkou závodu je odveta za loňské mistrovství světa," řekl Lubenský. Na startu nakonec nebude loňský vítěz z Götzisu Andrej Kravčenko, jenž loni v Kladně závod nedokončil. "Nedostal stejně jako loni povolení běloruské federace, takže nebude ani v Götzisu. Musí startovat na Evropském poháru," vysvětlil Tomáš Dvořák, další z aktivních účastníků kladenského závodu a spolupořadatel.

Šebrle: V tom formě ještě nebudu

Obtížné pro pořadatele bylo dostat na start Smitha, který si kladl velké nároky a přijede s ním početný doprovod včetně dalších závodníků. "Nebyl levný," přiznal Lubenský. Pro Šebrleho bude největším soupeřem, ale český závodník se v letošní sezóně potýkal již se dvěma zraněními, proto tuší, že velký výkon zřejmě v Kladně nepředvede. "Teprve začínám trénovat rychlost. Nebudu v top formě, ale to chci být až na olympijských hrách. Už jsem ale zdravý," ujistil Šebrle.

Mezi ženami by měly být loňské tři nejlepší sedmibojařky Ludmila Blonská z Ukrajiny, Polka Karolina Tyminská a další Ukrajinka Ludmila Josipenková. Českou elitu bude zastupovat letos v životní formě závodící Jana Korešová či Denisa Ščerbová, která má šanci splnit olympijský limit už v Götzisu. "Máme rozjednané také další sedmibojařky, ale všechno by se to mělo dotáhnout o víkendu v Rakousku," doplnil Lubenský.

Železný představí svou tréninkovou skupinu

Doprovodnou soutěží bude ve středu také hod oštěpem mužů, v němž by měl svou tréninkovou skupinu představit světový rekordman Jan Železný. Spolu s nimi bude házet kvalitní Jihoafričan John Robert Oosthuizen (osobní rekord 86,80), v jednání je také start aktuálně nejlepšího letošního oštěpaře Jarroda Bannistera z Austrálie, který hodil v Brisbane 89,02 metru.

Na závod se chystá i Dvořák, který o víkendu na mítinku v Sušici hodil skvělých 71,17 metru oštěpem. "Nemám sice (vzhledem k trenérským povinnostem v Dukle) tolik času, ale možná je to i dobře. Úsilí není tak značné, o to lépe to snáší moje tělo. Zbývají tři týdny, tak snad se nic nesemele," věřil Dvořák, že zůstane zdravý a splní olympijský limit 8000 bodů.

Organizátoři požádali o zařazení do elitního seriálu vícebojařských mítinků IAAF World Challenge, o čemž bude Mezinárodní atletická federace IAAF jednat na podzim na základě loňských a letošních výsledků. Rozšířen asi o polovinu bude počet startujících. Rozpočet závod je kolem šesti miliónů korun, odměny tvoří asi polovinu této sumy. Vítěz dostane 6000 eur, asi 150 000 korun, nejlepší žena polovinu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.