Hlavní obsah

V pátek začne neúprosná olympijská kvalifikace amerických atletů

EUGENE

Nejsilnější atletický tým v historii má vzejít z americké olympijské kvalifikace, která se od pátku 27. června do neděle 6. července koná v Eugene. Nominační systém je tradičně neúprosný: jen tři nejlepší v každé disciplíně budou mít možnost podívat se do Pekingu jako závodníci. Konečnou sestavu oznámí funkcionáři 13. července.

Článek

Největší boj bude opět mezi sprintery. Bývá tradicí, že při finálovém běhu na vrcholných soutěžích zaklekávají do bloků všichni tři Američané. Obhájí svou pozici před vyzyvateli dvojnásobný mistr světa Tyson Gay? On sám o tom vůbec nepochybuje. "V roce 2004 jsem se pouze chtěl dostat do týmu," připomněl pětadvacetiletý sprinter minulé olympijské hry. "Tentokrát je to o výhře a o kvalitním času," dodal.

Gay je favoritem závodů na 100 a 200 metrů a odborníci nepochybují, že v týmu bude. Spíš debatují o tom, zda má na to, aby ohrozil světový rekord Jamajčana Usaina Bolta, jenž letos v New Yorku proběhl cílovou rovinku v času 9,72 sekundy. "Pokaždé při olympijské americké kvalifikaci se běhá hodně rychle, i když po tom jeho výkonu jsem byl trochu zaskočen," přiznal Gay. "Ale jsem opět zkoncentrován a chci vyhrát," ujistil.

Jeho soupeřem nebude šestadvacetiletý obhájce olympijského vítězství Justin Gatlin. Ten stále bojuje proti čtyřletému trestu za doping, avšak s odvoláním neuspěl ani u soudu.

Nelson: Brutální systém nominace

Vedle bojů sprinterů a největších es světové atletiky se očekává smršť nejlepších letošních světových výkonů. Na startu bude 11 atletů, kteří vévodí aktuálním tabulkám. "Bude to náš nejlepší olympijský tým mezi muži i mezi ženami," prohlásila trenérka Jeanette Boldenová. "Bude to mix zkušených veteránů a amerického atletického mládí," řekla.

Vedle Gaye budou sledovanými atlety olympijský vítěz a mistr světa v běhu na 400 metrů Jeremy Wariner, jenž letos poprvé po dvou letech prohrál na mítinku Zlaté ligy v Berlíně s krajanem LaShawnem Merritem, mistryně světa v běhu na 200 metrů Allyson Felixová či favoritka dvojnásobné trati Sanya Richardsová. Tahákem bude i sprint žen, kde jsou favoritkami Felixová, Lauryn Williamsová a Torri Edwardsová.

Nominační systém je každoročně podroben debatám, zda je férový, či nikoli. "Je brutální, větší stres jindy nezažívám," prohlásil dvojnásobný olympijský vítěz ve vrhu koulí Adam Nelson, jehož soupeři budou mistr světa Reese Hoffa či halový mistr světa Christian Cantwell. Konkurence v zámoří je nebývalá a kvalifikační systém nepřipouští výpadky.

Lagat absolvuje první americkou kvalifikaci 

Zájem bude i o rodáka z Keni Bernarda Lagata, jenž absolvuje svou první americkou olympijskou kvalifikaci a pokusí se o double na 1500 a 5000 metrů. Americkým občanem se stal v roce 2004. Laťka hodně vysoko bude ve skoku o tyči v podání letos nejlepších závodníků a amerických rekordmanů Brada Walkera a Jenn Stuczynské.

Pro české barvy bude zajímavý desetiboj, v němž se v neděli a v pondělí poprvé letos ukáže Bryan Clay, soupeř obhájce olympijského vítězství Romana Šebrleho a zřejmě největší adept na zlato z Pekingu. I když je znám svými občasnými výpadky, je favoritem a je velmi nepravděpodobné, že by našel na domácí půdě tři přemožitele.

Do Eugene se vrací olympijská kvalifikace amerických atletů po 28 letech. O možnost startovat pod pěti kruhy se ve městě tradičního mítinku firmy Nike bojovalo v letech 1972, 1976 a 1980, kdy nakonec tým do Moskvy neodcestoval. V letošní sezoně se o možnost jet do Pekingu popere tisícovka atletů a očekává se návštěva více než 300.000 diváků.

Reklama

Související témata: