Hlavní obsah

Nejlepší mílařka roku byla kvůli dopingu vyřazena z týmu pro OH

BUKUREŠŤ

Rumunská mílařka Liliana Popescuová měla na konci května pozitivní test na doping a v úterý byla vyřazena z olympijské nominace do Pekingu. Informoval o tom Rumunský olympijský výbor.

Článek

Popescuová je nejrychlejší ženou letošních tabulek v běhu na 1500 metrů, které vede časem 4:00,35 minuty ze 24. května. Pět dní po bukurešťském výkonu ale neprošla v Alžíru dopingovou kontrolou. Výsledek rozboru vzorku B bude znám v nejbližší době, další detaily případu rumunská strana nepřinesla.

Národní olympijský výbor ale každopádně se startem Popescuové v Pekingu nepočítá, protože podle šéfa tamní sportovní autority Octaviana Bellua nechce riskovat pověst účastí sportovce spojeného s dopingovým případem. "Všichni členové rumunské delegace se podrobí před hrami kontrolám," řekl Bellu agentuře AFP s tím, že případný pozitivní test v Pekingu přijde rumunské sportovce pořádně draho. Zaplatí totiž pokutu 100 000 eur (2,355 mil. korun).

Šestadvacetiletá Popescuová byla letos šestá na halovém mistrovství světa ve Valencii a v Pekingu měla medailové ambice. V otevřené sezoně vyhrála řadu závodů na 1500 metrů včetně Super Grand Prix v Dauhá a je držitelkou hned dvou nejlepších časů roku.

Reklama