Hlavní obsah

IAAF: Oštěpařka Špotáková je nominována na výkon roku

MONTE CARLO

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se v anketě Mezinárodní atletické federace IAAF uchází o ocenění za výkon roku. Spolu s ní usilují o tuto poctu ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová a etiopská vytrvalkyně Tiruneš Dibabaová. Všechny tři překonaly v letošním roce světové rekordy. IAAF oznámila jména nominovaných v pondělí.

Článek

Olympijská vítězka Špotáková hodila světový rekord 72,28 metru při Světovém atletickém finále ve Stuttgartu. Ruská suverénka ve skoku o tyči Isinbajevová letos změnila historické tabulky hned třikrát, naposledy výkonem 505 centimetrů během olympiády v Pekingu. Dibabaová zaběhla rekord na 5000 m v červnu na mítinku v Oslu, když dosavadní nejlepší výkon vylepšila o více než pět sekund.

V mužské kategorii je na výkon roku nominován hned dvakrát jamajský sprinter Usain Bolt, který ohromil světovými rekordy na 100 i 200 metrů na hrách v Pekingu. Konkuruje mu jen maratonský rekordman Etiopan Haile Gebrselassie.

Na slavnostním galavečeru v Monte Carlu 23. listopadu budou také vyhlášeni nejlepší atleti letošního roku. Mezi ženami obsadila Špotáková sedmou příčku. Do obou anket hlasovali členové IAAF, funkcionáři, trenéři, novináři i veřejnost na internetu.

Reklama