Hlavní obsah

Silvestrovský běh v Sao Paulu vyhrál už pojedenácté Keňan

SAO PAULO

Populární silvestrovský běh v Sao Paulu vyhráli Keňan James Kipsang a Etiopanka Wude Ayalew Yimerová. Kipsang na patnáctikilometrové trati triumfoval s náskokem 34 sekund před vítězem letošního Chicagského maratonu Evansem Cheruiyotem, třetí doběhl další Keňan Chaemwolo Kiprono Mutai. Yimerová zvítězila rovněž s výrazným náskokem před dvojicí domácích vytrvalkyň.

Článek

Pětadvacetiletý Kipsang, který byl letos druhý v maratonu v Berlíně při světovém rekordu vítězného Etiopana Haileho Gebrselassieho, se postaral o jedenácté keňské prvenství od roku 1945, kdy se závod v Sao Paulu otevřel i pro zahraniční účastníky. Zástupci africké vytrvalecké velmoci se díky tomu v čele historických tabulek odpoutali od domácích Brazilců.

Mezi vítězi figuruje i legendární Emil Zátopek, jenž triumfoval v roce 1953.

V 84. ročníku slavného silvestrovského běhu se rozloučil s kariérou čtyřicetiletý domácí reprezentant Vanderlei da Lima, bronzový medailista v maratonu z olympiády v Aténách. Tam se stal jedním z hrdinů her, když ho v čele závodu napadl irský náboženský fanatik. Da Lima sice po incidentu první místo neudržel, ale vybojoval alespoň bronz.

"Odcházím hlavní branou. Dnes jsem si tu vysloužil potlesk a obdiv za všechno, co jsem ve sportu dokázal," řekl brazilský běžec, který svůj poslední závod dokončil na 102. místě.

Silvestrovský běh v Sao Paulu (15 km):
Muži: 1. Kipsang 44:42, 2. Cheruiyot 45:16, 3. Mutai (všichni Keňa) 45:28.
Ženy: 1. Yimerová (Et.) 51:37, 2. Silvaová 52:28, 3. Dos Santosová (obě Braz.) 52:48.

Reklama