Hlavní obsah

Brněnská laťka má favority v ruských výškařích

BRNO

Ruští výškaři Alexandr Šustov, Alexej Dmitrik a Irina Gordějevová budou patřit k hlavním favoritům halového mítinku Brněnská laťka. Jeho konání bylo letos vážně ohroženo z ekonomických důvodů, protože před dvěma měsíci odstoupil generální sponzor, nakonec se ale v úterý 3. února závody uskuteční. Muži i ženy budou soutěžit souběžně, z domácí elity budou na startu Tomáš Janků, Svatoslav Ton, Iva Straková, Oldřiška Marešová a Barbora Laláková.

Článek

Pořadatelé po ztrátě sponzora snížili rozpočet na polovinu oproti loňsku. "Navzdory úsporným opatřením se nám podařilo sehnat kvalitní pole devíti mužů a devíti žen," uvedl na dnešní tiskové konferenci ředitel mítinku Ctibor Nezdařil. Připustil ale, že letošní ročník bude po třinácti letech poslední. "Tyto mítinky lze upořádat jen v krátkém časovém období. Přibylo hodně nových pořadatelů, závodí se takřka každý den. Manažeři atletů přitom žádají za starty svých svěřenců neskutečně vysoké finanční částky," dodal Nezdařil.

Pro překvapení jsou v závodě italští bratři Giulio a Nicola Ciottiové, startovat bude také Kubánec Lisvany Pérez, finalista olympijských her v Aténách 2004. Vedle Strakové se představí i další účastnice loňského finále olympijských her v Pekingu Ukrajinka Vita Palamarová a Španělka Ruth Beitiaová.

Brněnská laťka se po roce vrátila do staré haly ve Vodově ulici, soutěž začne v 17:00. Medailisté v obou kategoriích si rozdělí dohromady 4800 dolarů, další odměny pořadatelé vypsali za překonání rekordů mítinku, které mají hodnotu 230, respektive 200 cm. Součástí podvečera bude dražba treter, ve kterých Tomáš Janků získal před třemi lety na mistrovství Evropy v Göteborgu stříbrnou medaili. Výtěžek půjde ve prospěch nadace Vita Humana.

Reklama

Související témata: