Hlavní obsah

Kipketer i Kratochvílová věří, že jim světové rekordy vydrží

OSTRAVA

Oba doufají, že jejich světové rekordy v běhu na 800 metrů ještě nějaký rok v tabulkách vydrží. Naturalizovaný Dán Wilson Kipketer a Jarmila Kratochvílová se sešli v Ostravě, aby sledovali večerní atletický mítink Zlatá tretra. Pro oba je běhání také po skončení kariéry hlavním koníčkem, jen bývalá dvojnásobná mistryně světa z Helsinek 1983 nyní sportovat nemůže, protože si zlomila malíček u nohy a neobuje tenisky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Aktuální světoví rekordmani v běhu na 800 metrů Jarmila Kratochvílová a Wilson Kipketer původem z Keni na atletickém mítinku Zlatá tretra v Ostravě

Článek

"Vždycky, když vidím takový mítink, tak se mi chvějí nohy. Hned bych si šla zaběhat. Ale asi bych hodně kulhala," uvedla Kratochvílová. Zranění si přivodila před více než měsícem, čtyři týdny prý nemohla ani chodit.

Z Kipketerovy přítomnosti v Ostravě měla radost. "Jsem moc ráda, že tady vedle něj mohu stát. Pamatuji si ten jeho rekordní běh a přeji mu, aby jeho čas, stejně jako můj, ještě dlouho vydržel. Je příjemné dívat se na televizi při závodech, kde svítí ta naše jména," řekla rodačka z Golčova Jeníkova.

Loni Kratochvílové čas atakovala Keňanka Pamela Jelimová, ale v letošní sezoně je z formy. "Ale přesto si myslím, že právě ona se může někdy v budoucnu stát novou světovou rekordmankou," přemítala Kratochvílová. Zato Kipketer nevidí nikoho, kdo by se mohl stát jeho nástupcem. "Každý rok se najde pár talentovaných mladíků, kteří by mohli rekord překonat, ale k tomu vede dlouhá cesta a hodně práce," upozornil.

Startovní čísla se svými jmény a rekordy

Oba dostali v Ostravě od organizátorů startovní čísla se svými jmény a rekordními časy. "Teď se zase po dlouhé době cítím jako závodník," usmíval se dobře naladěný Kipketer. "Ale musel bych asi běžet bosý, protože jsem si zapomněl tretry," pokračoval žertem. "Radši ale nepoběžím, nepřipravuji se na mistrovství světa a asi bych nevyhrál," doplnil muž, který ukončil kariéru v roce 2005.

Přítomnost světových rekordmanů si nenechal ujít ani nejlepší oštěpař světové historie Jan Železný. "Vážím si ho i jeho výkonu, jistě také ještě dlouho bude jeho hod rekordem," prohlásil Kipketer. Navrhl Železnému, že by si svoje disciplíny mohli příští rok vyměnit. "Za rok poběží Honza osmistovku a já si hodím oštěpem, dáme soutěž," usmíval se potutelně bývalý atlet, který si dokonce v úterý vyzkoušel i hod kladivem.

"Tak to abych začal trénovat, abych neudělal ostudu. Já jsem pro, ale jen proto, že by mě zajímalo, jak by házel," přijal sázku Železný, který nyní pracuje mimo jiné jako ředitel Zlaté tretry Ostrava.

Kipketer se po kariéře věnuje práci konzultanta Mezinárodní atletické federace pro střední tratě i mentálnímu tréninku běžců. Stále běhá a je přesvědčen, že by osmistovku zaběhl pod 1:50. "Teď mě čeká pětikilometrový silniční závod," prozradil. "A možná si v budoucnosti zkusím i půlmaraton," dodal rodák z Keni žijící v Kodani.

Reklama