Hlavní obsah

Hejnová posunula překážkářský rekord, Špotáková v Monaku vyhrála

MONAKO

Zuzana Hejnová dnes znovu vylepšila český rekord v běhu na 400 metrů překážek. Finalistka olympijských her v Pekingu dosáhla na atletickém mítinku kategorie Super Grand Prix v Monaku času 54,90 sekundy, čímž překonala vlastní tři týdny staré maximum z Lausanne o čtyři setiny. Prvenství si z Monaka odvezla oštěpařka Barbora Špotáková za výkon 65,37 metru.

Článek

Hejnová i přes rekordní čas obsadila až sedmé místo. "Jsem moc ráda, že jsem mohla v Monaku běžet, startovní listina byla plná velkých jmen. Škoda jen, že jsem měla první dráhu, ve které se špatně běhá, i když v této konkurenci jsem ani jinou dráhu nemohla čekat," uvedla v tiskové zprávě svazu.

Po dvoutýdenním soustředění se přitom cítila unavená. "Myslím si, že kdybych měla lepší dráhu a po ještě dalším vyladění formy mohu běžet ještě rychleji. Podmínky zde byly jinak ideální a jsem moc ráda za nový český rekord," dodala Hejnová.

V nejlepším světovém času letošní sezony zvítězila Američanka LaShinda Demusová, jež se výkonem 52,63 sekundy zařadila na čtvrté místo historických tabulek. Za světovým rekordem Rusky Julie Pečonkinové z roku 2003 zaostala o 29 setin.

Olympijská vítězka a světová rekordmanka Špotáková porazila o více než tři metry letošní mistryni Německa Steffi Neriusovou. Šedesátimetrovou hranici už z dalších oštěpařek přehodila pouze její krajanka Katharina Molitorová.

Také Špotáková je v plném tréninku, i ji tudíž pronásledovala únava. "Ještě včera mě právě proto i dost bolely achilovky, ale dneska už to bylo lepší. Škoda, že jsem úplně netrefila první pokus, i když i tak letěl přes 60 metrů. Kdyby ten se mi povedl, tak to mohlo být asi opravdu daleko," uvedla na svazovém webu. "S výkonem a vítězstvím jsem spokojená, z jednotlivých hodů jsem měla dobrý pocit. Do Berlína si ještě odpočinu a vyladím formu," dodala obhájkyně zlata z MS.

Nejlepší výkon roku padl i v běhu na 400 metrů překážek mužů. Jako první se pod hranici 48 sekund letos dostal Jihoafričan L.J. van Zyl (47,94), který o čtyři setiny porazil Američana Bershawna Jacksona. Nejrychlejší osmistovku sezony předvedla Američanka Maggie Vesseyová (1:57,84).

Reklama