Hlavní obsah

Boháč Wanjiru si může přijít na další milióny

PRAHA

Mával divákům, až se málem připravil o 100 000 dolarů. Nakonec Keňan Samuel Wanjiru o jedinou sekundu traťový rekord chicagského maratónu v čase 2:05:41 překonal a dočkal se parádního výdělku. „Ocenil bych, kdybys byl o sekundu pomalejší, Sammy,“ dobíral si ho ředitel maratónu Carey Pinkowski.

Článek

K odhadovaným 250 000 dolarů startovného a bonusu za traťový rekord získal Wanjiru 75 000 za vítězství a dalšího půl miliónu za triumf v seriálu Majors za poslední dva roky. V součtu si tak v neděli zajistil 925 000 dolarů, v přepočtu přes 16,1 miliónu korun! Snad jen v mužském sprintu se roztáčejí takové cifry jako v elitních maratónech.

Nejen to spojuje nejkratší a nejdelší atletickou distanci. Stejně jako se Usain Bolt a Tyson Gay navzájem vyhýbají na velkých mítincích, těžko uvidíte vedle sebe na startu maratónu 36letého Haileho Gebrselassieho z Etiopie a jeho o 14 let mladšího keňského vyzyvatele. „Říká se, že když chtěl Wanjiru startovat v Berlíně, Gebrselassie proti němu nechtěl běžet,“ říká atletický manažer Alfonz Juck.

Wanjiruovi trénujícímu v Japonsku je připisována velká budoucnost. „Když bude ideální počasí a dobří zajíci, můžu běžet okolo 2:02,“ tvrdí olympijský vítěz. Gebrselassieho světový rekord je 2:03:59. „Je možné, že se oba potkají až na olympiádě v Londýně, dokdy chce Haile vydržet,“ připouští Juck. Britská metropole ale věří, že by bitvu dvou es mohla vidět už při jednom ze svých maratónů. „V New Yorku je pomalejší trať, tam se jim chtít nebude, přichází v úvahu asi jen Londýn, který by je mohl zaplatit,“ myslí si Juck.

Jenže suma, kterou by pořadatelé Londýnského maratónu museli vyplatit, je na atletické poměry astronomická. „Asi by si každý z nich mohl říct o částku blížící se půl miliónu dolarů,“ vypočítává Juck. Gebrselassie by po tradičním lukrativním startu v Dubaji mohl Londýn příští rok stihnout, ani Wanjiru své plány na jaro dosud neodhalil...

Reklama