Hlavní obsah

Ayhanová neuspěla s odvoláním, její doživotní trest platí

LAUSANNE

Turecká běžkyně Süreyya Ayhanová už se na atletických oválech neobjeví. Sportovní arbitráž CAS v Lausanne, k níž se bývalá mistryně Evropy v běhu na 1500 metrů obrátila kvůli doživotnímu trestu za doping, odvolání jedenatřicetileté atletky zamítla a potvrdila původně udělený trest.

Článek

Evropská šampiónka z roku 2002 a vicemistryně světa z roku 2003 se poprvé provinila před olympiádou v Aténách 2004, když podle zjištění komisařů odevzdala ke kontrole moč jiného člověka; za to dostala dvouletý distanc. V září roku 2007 jí pak byly při tréninku v těle nalezeny stopy hned dvou zakázaných steroidů methandienonu a stanozololu.

V lednu 2008 sice byla Ayhanová tureckým svazem doživotně distancována, na konci května téhož roku ale turecký arbitrážní soud tento trest snížil na čtyři roky. I proto se běžkyně o měsíc později s nadějí obrátila na CAS. Jenže neuspěla. "Bylo zcela naplněno pravidlo IAAF o opakovaném porušení pravidel. Proto byl potvrzen doživotní trest," uvádí v prohlášení CAS.

CAS zároveň také přehodnotila dvouletý trest, který původně obdržel její manžel a zároveň trenér Yucel Kop. Přestože dostal dvouletý distanc kvůli zapletení do dopingového případu Ayhanové, byl na základě svého odvolání, které podal společně s atletkou, očištěn.

"Proti němu nejsou žádné důkazy, které by ukazovaly na to, že porušil některé z antidopingových pravidel či jiná disciplinární pravidla vyplývající z jeho povinností jakožto doprovodné osoby," vysvětlil CAS.

Reklama