Hlavní obsah

Bolt a Isinbajevová obhájili tituly Sportovce roku v anketě AIPS

LAUSANNE

Atleti Usain Bolt a Jelena Isinbajevová se stali podruhé za sebou Sportovci roku v anketě novinářské asociace AIPS. Jamajského sprintera a ruskou tyčkařku doplnili v kategorii týmů fotbalisté Barcelony.

Foto: Walter Bieri, ČTK/AP

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová pózuje před cedulí se svým novým světovým maximem 506 centimetrů na atletickém mítinku v Curychu.

Článek

Bolt na loňském mistrovství světa v Berlíně zopakoval svůj zlatý hattrick z pekingských olympijských her a triumfoval ve sprintech na 100, 200 metrů a ve štafetě na 4x100 metrů. V obou individuálních závodech navíc překonal své světové rekordy z Pekingu a posunul hranici lidských možností na 9,58 a 19,19 sekundy.

Isinbajevová sice vyšla na šampionátu senzačně medailově naprázdno, v halové sezoně však jako první žena v historii překonala pět metrů pod střechou. Venku navíc vylepšila svůj světový rekord už na 506 centimetrů.

Barcelona se stala suverénně nejúspěšnějším fotbalovým týmem roku. Získala rekordních šest trofejí včetně těch z Ligy mistrů a mistrovství světa klubů.

V anketě hlasovalo 614 novinářů z 98 zemí. Bolt dostal 1866 bodů a suverénně porazil fotbalistu Barcelony Lionela Messiho (885) a tenistu Rogera Federera (723). Isinbajevová (1090) za sebou v těsnějším souboji nechala výškařku Blanku Vlašičovou (889) a tenistku Serenu Williamsovou (617).

Nejvýraznější bylo vítězství Barcelony, jež s 2220 body nedala šanci formulovému týmu Brawn (838) ani španělské fotbalové reprezentaci (633).

Reklama