Hlavní obsah

Jihoafrický olympijský výbor zakázal Semenyaové závodit

Mistryně světa v běhu na 800 metrů Caster Semenyaová nesmí závodit, dokud Mezinárodní atletická federace IAAF neoznámí oficiální stanovisko ohledně jejího pohlaví. Rozhodl o tom v pátek Jihoafrický olympijský výbor.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na MS v Berlíně.

Článek

Citlivá kauza se táhne od srpnového mistrovství světa v Berlíně, kde Semenyaová suverénně vyhrála osmistovku. Razantní zlepšení a muskulatura ale vzbudily pochybnosti o jejím pohlaví a IAAF nařídila už před finálovým závodem provést testy. Jejich výsledky nebyly zveřejněny a odbornou expertizu podle všeho dosud nemá ani IAAF, která do uzavření případu nechce věc komentovat.

"Jsme stále ve stejné pozici jako dřív," uvedl opakovaně mluvčí IAAF Nick Davies. Stejně tak federace odmítla potvrdit informace médií, že běžkyně má mužské i ženské pohlavní orgány. Na IAAF je, aby na základě posudku rozhodla, zda a jak může Semenyaová pokračovat v kariéře.

Případ komplikují nejrůznější spekulace. Naposledy v tomto týdnu trenér Semenyaové Michael Seme uvedl, že běžkyně bude už od února opět závodit. Odvolal se přitom na právníky, kteří ale jeho tvrzení relativizovali. Atletka nicméně nikdy zastavenou činnost oficiálně neměla, protože neporušila žádná pravidla. Stále má ve svém držení i zlatou medaili z Berlína.

Reklama

Související témata: