Hlavní obsah

Z Balnera je ranní ptáče, chce mít energii i pro finále

PRAHA

Tyčkař Michal Balner rád vyspává. „Jsem spíš odpolední typ,“ říká o sobě. Teď si ale budík pravidelně nastavuje na šestou či na půl sedmou, aby už v devět hodin mohl jako první ve zrovna otevřené hale pilovat techniku. Dostal se do životní formy, v tabulkách je na třetím místě, a tak nechce před halovým mistrovstvím světa v Dauhá nic nechat náhodě.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Tyčkař Michal Balner

Článek

Kvalifikace jeho soutěže v katarské metropoli začne v pátek v 9.15 h, tedy ve čtvrt na osm českého času. „Jasně že se ten režim nedá úplně posunout, ale snažím se na to trochu navyknout,“ vysvětluje 27letý skokan.

Do vydařeného úvodu sezóny, který ozdobil osobním rekordem 576 cm při mistrovství republiky, se přitom odrazil ze smutku a naštvání před letním mistrovstvím světa v Berlíně. O start přišel v poslední možné chvíli, kdy ho o centimetr překonal tréninkový parťák Jan Kudlička. „Byl jsem z toho špatný, věděl jsem, že jsem měl i na A-limit,“ přiznává.

Se svým koučem Boleslavem Paterou se dohodl na změnách v tréninku. „Hodně jsme o tom přemýšleli, začal jsem skákat dřív a příprava byla vynikající,“ libuje si blonďatý atlet.

Po křtu mezi světovou elitou na šampionátu v Ósace před třemi lety si souboj s nejlepšími zopakuje. „Tam jsem věděl, že můžu skočit vysoko, ale před závodem jsem celou noc nespal a nemohl se nahecovat. Kdyby mi dali do sektoru polštář, tak tam usnu,“ vzpomíná.

Umístění neřeší, první cíl je finále

Od té doby se snažil atakovat hranici 570 cm. „Jenže až teď jsem konečně zdravý, předtím jsem měl každou chvíli nějaký problém,“ říká. Dočkal se při Pražské tyčce na Strahově. „Spadl mi ze srdce obrovský kámen. Pak už jsem na mistráky jel s čistou hlavou, nezmatkoval jsem a bylo z toho 576,“ spokojeně líčí skokan pražské Dukly.

Takový výkon ve finále halového MS by ho měl minimálně přiblížit k medaili. „Ale nad umístěním radši nekalkuluju. Kluci, co teď skáčou 560, tam můžou předvést 590. Pro mě je první cíl finále,“ říká. To se skáče hned den po kvalifikaci, proto je Balner připraven i na riziko.

„Klidně si dám základ na 550 cm, věřím si. Bude tam kolem 20 lidí na jednom doskočišti, kvalifikace se potáhne, tak bude třeba šetřit síly,“ spřádá plány na šampionát.

Reklama