Hlavní obsah

Gatlin chce po dopingovém trestu zpět na sprinterský vrchol

DENVER

Americký sprinter Justin Gatlin zvyšuje svou tréninkovou zátěž, protože už 25. června se bude po čtyřletém trestu za doping moci vrátit na atletickou dráhu. Osmadvacetiletý mistr světa a olympijský vítěz z Atén věří, že i po dlouhé sportovní pauze bude schopný měřit se s nejlepšími stovkaři planety.

Foto: DPA/EPA

Americký atlet Justin Gatlin

Článek

"Doufám, že v této chvíli může devět sekund mého života napravit ty předchozí čtyři roky," řekl sprinter agentuře AP. "Jestli mají fanoušci rádi moje výkony, děkuji jim. Jestli ne, jsou tu další běžci, které mohou milovat," dodal.

Gatlin byl suspendován před čtyřmi lety krátce poté, co vyrovnal světový rekord na stovce časem 9,77. O historický zápis ho ale připravil nález zvýšené hodnoty mužského hormonu testosteronu.

Americká antidopingová agentura mu připočetla i sporný pozitivní výsledek z juniorských let a vyměřila sprinterovi osmiletý zákaz startu, který později Národní sportovní arbitráž o polovinu zkrátila.

Američan stále nechápe, jak k pozitivnímu nálezu přišel. "Procházel jsem si seznam všech přípravků, které jsem ve své profesionální kariéře mezi roky 2003 a 2006 užíval. Celou dobu byly stejné. A jediný, kdo se mě dotýkal, byla moje masérka," prohlásil.

Inspirací k návratu po dlouhé pauze jsou pro osmadvacetiletého sportovce o rok mladší konkurenti Tyson Gay a Asafa Powell. Na třiadvacetiletého Usaina Bolta, kterého v roce 2005 porazil na dvoustovce, si ale Gatlin zatím netroufá.

"Byl to tentýž Bolt, kterým je dnes? Nebyl. Je to úžasný běžec," řekl Američan na adresu držitele světového rekordu na stovce s časem 9,58 sekundy.

Reklama