Hlavní obsah

Hvězdy Zlaté tretry doplnili američtí překážkáři Clement a Trammell

PRAHA

Dva týdny před Zlatou tretrou poodhalili její pořadatelé další jména z hvězdné sestavy mítinku zařazeného do seriálu IAAF World Challenge. Závod na 400 metrů překážek má v Ostravě díky Félixu Sánchezovi a Jiřímu Mužíkovi velkou tradici, na níž letos naváže při své premiéře na severomoravském mítinku vítěz posledních dvou světových šampionátů.

Článek

Američan Kerron Clement běžel desetkrát v kariéře pod rekord Zlaté tretry 48,10 sekundy (což je čas Sáncheze z roku 2003), nejlépe za 47,24 před pěti lety. Kromě dvou titulů má ještě stříbro z Pekingu a čtvrté místo z MS 2005. Letos už zaběhl v Kingstonu vítězných 48,55, v pátek nastoupí na Diamantové lize v Dauhá a pak už v jeho plánech figuruje Ostrava. Šanci dosáhnout rychlých časů dostanou i dva čeští překážkář Josef Prorok a Michal Uhlík.

Další elitní soupeř pro Svobodu

K Dayronu Roblesovi a Petrovi Svobodovi přibyl na kratší překážkové trati soupeř jako hrom. Je jím věčně stříbrný Terrence Trammell, Američan, jenž má na kontě půltucet druhých míst z mistrovství světa a olympijských her. V jedenatřiceti letech je vyzrálým překážkářem a jeho osobní rekord z roku 2007 má hodnotu 12,95. Při březnovém halovém šampionátu v Dauhá byl v životní formě. Ve finále prohrál jen s Roblesem a při tom vylepšil halový rekord USA na 7,36.

Před Zlatou tretrou ho tento víkend čeká netradiční silniční překážkový běh v Manchesteru. V Ostravě startoval již třikrát, vždy vybojoval jinou pozici na stupních vítězů a jeho časy se postupně zlepšovaly. V roce 2004 byl třetí (13,33), v roce 2006 vyhrál (13,29) a předloni doběhl druhý (13,21).

Odvetný souboj "osmdesátimetrových" českých oštěpařů 

Vítaným oživením předprogramu a lahůdkou pro fanoušky bude národní závod v oštěpu mužů (v hlavním programu mají soutěž ženy). Zejména proto, že české trio Vítězslav Veselý, Petr Frydrych a Jakub Vadlejch se opět sejde v přímém souboji. Bude to jejich první duel od Olomouce, kde všichni výrazně překonali osmdesátimetrovou hranici a Veselý se výkonem 86,45 metru stal letošní světovou jedničkou. Lídr tabulek si tak zajistil i start na Diamantové lize v Šanghaji.

Největší hvězdy Zlaté tretry
100 m:Asafa Powell (Jamajka)
300 m:Usain Bolt (Jamajka)
800 m:David Rudisha (Keňa)
3000 m:Bernard Lagat (USA)
Joseph Ebuya (Keňa)
110 m přek.:Dayron Robles (Kuba)
Terrence Trammell (USA)
400 m přek.:Kerron Clement (USA)
400 m:Christine Ohuruoguová (Británie)
Shericka Williamsová (Jamajka)
100 m přek.:Lolo Jonesová (USA)
výška:Blanka Vlašičová (Chorvatsko)
oštěp:Barbora Špotáková (Česká republika)
kladivo:Anita Wlodarczyková (Polsko)
Betty Heidlerová (Německo)

Reklama