Hlavní obsah

Při Odložilově memoriálu se má vrátit ke stýplu světový rekordman Šahín

PRAHA

Největší jistou hvězdou 17. ročníku Memoriálu Josefa Odložila, který se koná v pondělí 14. června, je olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. Do dalších disciplín slibují pořadatelé mimo jiné světového rekordmana na 3000 metrů překážek Saíd Saif Šahína nebo výborného polského koulaře a druhého z loňského MS v Berlíně Tomazse Majewského.

Foto: www.duklaprahaatletika.cz

Hlavní disciplínou Memoriálu Josefa Odložila bude jako obvykle závod na 1500 metrů, v němž získal slavný český mílař v roce 1964 stříbrnou olympijskou medaili.

Článek

Na startu budou samozřejmě ve vybraných disciplínách domácí špičky. Počítá se, že by při pražském podniku, který je zařazený do kategorie EAA Premium Meeting, mohli k již 24 nominovaným atletům na mistrovství Evropy v Barceloně přibýt další čeští závodníci.

„Bára je už počtvrté v řadě tváří našeho mítinku,“ zdůraznil ředitel memoriálu Miroslav Ševčík. „Diváci jsou zvyklí na její výborné výkony. Loni na Julisce hodila 68,23 metru, což byl její nejlepší výkon roku, a předloňských 68,81 je zase platným rekordem stadiónu a mítinku.“

Vrhačka Dukly se na pražský závod těší a doufá, že napraví nepříliš vydařené vystoupení na Zlaté tretře. „Domácí mítink mám ráda a Julisku považuji za jeden z nejlepších atletických stadiónů světa. Věřím, že přijde hodně lidí, protože se mě známí vyptávají, kdy budu v Praze házet,“ uvedla nejlepší česká atletka.

Ševčík má od irského manažéra Ricky Simmse, který  se stará i o Usaina Bolta, příslib účasti vytrvalce špičkových parametrů. Jde o bývalého Keňana závodícího v barvách Kataru známého pod jménem Šahín, který v roce 2004 vytvořil časem 7:53,63 světový rekord na tříkilometrové trati s překážkami.

„Po roce 2006 se však na oválech kvůli zdravotním důvodům objevoval jen zřídka, ale nedávno běžel dobře v Hengellu tři kilometry bez překážek  Má formu a je naděje, že by u nás mohl zaběhnout okolo 8:10 a vytvořit stýplařský rekord mítinku,“ přál si Ševčík. „Byl by návrat slavného atleta a na trati, v níž drží světový rekord.“

Největší hvězdy Odložilova memoriálu
Oštěp:Barbora Špotáková (Česko)
3000 m přek.:Saíd Saif Šahín (Katar)
Koule:Tomasz Majewski (Polsko)
110 m přek.:Petr Svoboda (Česko)

Reklama

Související témata: