Hlavní obsah

Evropským Atletem roku je francouzský sprinter Lemaitre

LOUSANNE

Christophe Lemaitre byl podle očekávání zvolen nejlepším evropským atletem uplynulé sezóny. Dvacetiletý francouzský sprinter letos zaběhl jako první muž bílé pleti stometrový sprint pod magickou hranici deseti sekund a na mistrovství Evropy v Barceloně vybojoval nejen sprinterský double, ale jako první v historii k tomu přidal i třetí zlato ve štafetě.

Foto: ČTK/AP

Christophe Lemaitre v cíli barcelonské stovky.

Článek

V této sezóně si Lemaitre vylepšil osobní maxima na 9,97 sekundy na stovce a 20,16 na dvojnásobné trati. Cenu Evropské atletické asociace (EAA) převezme v sobotu 16. října na galavečeru v Bělehradu. Vloni byl Lemaitre zvolen Objevem roku.

Do hlasování se zapojili fanoušci, média, zástupci atletických federací a vybraní experti. Druhý skončil norský oštěpař Andreas Thorkildsen a třetí místo obsadil britský běžec Mo Farah.

Ocenění pro objevy letošní sezóny obdrží francouzský trojskokan Teddy Tamgho a chorvatská diskařka Sandra Perkovičová. Výsledky hlavní kategorie žen zveřejní EAA v tomto týdnu.

Anketa o nejlepšího atleta Evropy podle EAA:
1. Lemaitre (Fr./100 a 200 m), 2. Thorkildsen (Nor./oštěp), 3. Farah (Brit./5000 a 10.000 m), 4. Tamgho (Fr./trojskok), 5. Greene (Brit./400 m př.), 6. Reif (Něm./dálka), 7. Šustov (Rus./výška), 8. Malachowski (Pol./disk), 9. Lewandowski (Pol./800 m), 10. Lavillenie (Fr./tyč).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.