Hlavní obsah

Čtvrtkařka Rosolová se na Zlaté tretře utká se svým vzorem

OSTRAVA

I bez olympijské vítězky z Pekingu Christine Ohuruoguové, která odřekla účast, přinese ženská čtyřstovka na úterním atletickém mítinku Zlatá tretra Ostrava souboj špičkových běžkyň. Postaví se proti sobě halová mistryně Evropy Denisa Rosolová a americká mistryně světa Sanya Richardsová-Rossová.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Denisa Rosolová v cíli.

Článek

Konfrontace s dvojnásobnou olympijskou vítězkou ze štafety na 4x400 metrů je pro Rosolovou velkou motivací. "Mám radost, že můžu běžet s takovou legendou, navíc doma. Sanya je pro mě novodobý vzor v atletice," řekla novinářům čtyřiadvacetiletá česká atletka, která v Ostravě prožila před loňským odchodem do Prahy valnou část kariéry.

Právě na Zlaté tretře vloni Rosolová odstartovala svůj velký sprinterský vzestup. Na čtyřstovce překvapila časem 50,85 sekundy, který je dodnes jejím osobním rekordem. "Uvažuju, že si zajdu na jelení steak jako loni, a uvidíme, jestli to bylo v tom," usmála se.

"Bude to letos o hodně těžší. Soupeřky mě znají, ale domácí prostředí mi loni pořádně pomohlo, snad mě budou diváci tlačit do cíle. Když fandí tolik lidí, to se nestane ani na mistrovství světa nebo olympiádě, takže určitě je to nejkrásnější závod v kariéře," uvedla Rosolová.

Obě experimentovaly s disciplínami

Slavnější Američanka si teprve zvyká, že jí uprostřed Evropy možná vyrůstá zdatná konkurentka. "Určitě to pro mě bylo překvapení, když jsem viděla, že Denisa vyhrála halové mistrovství Evropy. Určitě se potkáme znovu na mistrovství světa," prohlásila Richardsová-Rossová.

Příběh obou atletek se trochu podobá v tom, že Richardsová-Rossová stejně jako bývalá vícebojařka a dálkařka Rosolová v minulosti experimentovala s různými disciplínami. "I já jsem dělala stovku, dvoustovku, dálku, výšku," řekla americká reprezentantka, která se do Spojených států přestěhovala ve 12 letech z rodné Jamajky.

Inspiraci pro své výkony v mládí brala i od Jarmily Kratochvílové, Němky Marity Kochové nebo Polky Ireny Szewinské, které byly na letošní 50. ročník Zlaté tretry pozvány mezi čestnými hosty.

"Je skvělé, že jsou tady. Viděla jsem mnoho videí z minulosti, jsem moc ráda, že se tady s nimi budu moct potkat," uvedla šestadvacetiletá Richardsová-Rossová, které s výkonem 48,70 patří sedmé místo historických tabulek.

Právě ke Kochové, která se svým rekordem 47,60 vládne už 26 let, by se časem chtěla přiblížit. "Já si skutečně myslím, že konkurence Allyson Felixové nás může posunout k takovým výkonům zaběhnout blíž k 48 sekundám. Já se toho chci dočkat před koncem kariéry," dodala Richardsová-Rossová.

Reklama