Hlavní obsah

VIDEO: Bolt bavil své příznivce i v Praze, dokonce zazpíval reggae

PRAHA

Kousek ze své rodné Jamajky dokázal ve středu na chvíli přenést na pražské Václavské náměstí fenomenální sprinter Usain Bolt. Na neformální tiskové konferenci v obchodním domě u příležitosti představení nové kolekce bot čelil neobvyklým otázkám a svůj dar bavit okolí potvrdil kromě jiného i zpěvem reggae.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jamajský sprinter Usain Bolt se po Zlaté tretře setkal v Praze s mladými atlety.

Článek

Hudební styl, který pochází právě z Jamajky, doprovázel již Boltův příchod. Po něm podepsal pár bot z nové kolekce určené vítězi soutěže. "Mám rád černé věci, proto jsou tyhle černé boty mé nejoblíbenější. Ale máme tu jen černou fixu, což asi na černé boty nebude úplně to pravé... Tak mi sem dejte ty žluté, rázem budou mými nejoblíbenějšími tyhle," bavil hned od začátku Bolt osazenstvo.

Následně ocenil děti, které byly nejúspěšnější ve sprinterské soutěži na trati 30 metrů. "Na tebe si budu dávat bacha," prohlásil směrem k malému běžci, který se radoval z vítězství mezi chlapci. Děti pak dostaly prostor k pokládání dotazů a přestože některé z nich patřily do kategorie těch hodně "na tělo", vyhlášený šoumen se s nimi vypořádal s podobnou bravurou, s jakou nechává za zády své soupeře v běhu.

Pokud někomu vrtalo hlavou, na co asi tak myslí sprinterský král před startem, teď už ví, že na svou oblíbenou kratochvíli v podobě herní konzole PlayStation. "Nejraději hraju Call of Duty," prozradil zálibu v populární střílečce Bolt.

Bál se ale sám třeba někdy ještě jako dítě startovního výstřelu? "Nebál, protože když jsem byl ještě dítě, tak jsme startovací pistoli neměli, ale startovali jsme na tlesknutí," připomněl Bolt.

Kdyby se nevěnoval atletice, hrál by prý s jistotou kriket. Zimní odvětví by neriskoval, natožpak jeden z českých národních sportů hokej. "Ten je fakt nebezpečný. A já neumím bruslit," přiznal Bolt.

Podobně zavrhl i možnost reprezentovat Jamajku ve čtyřbobu, který nezapomenutelně proslavili jeho krajané na olympiádě v Calgary 1988. "Víte, já nemám zimu vůbec rád. A navíc si myslím, že bych se do toho vůbec nevešel," řekl Bolt.

Že rád hřeší kuřecími nugety v jedné z fastfoodových sítí, to je o něm dobře známo. Jenže s dostupností jeho oblíbené pochoutky na ostrově v Karibiku, kde žije, už je to prý horší. "Můj kouč je snad zakázal úplně na celé Jamajce," vysvětlil Bolt.

Sotvakdo mu ovšem může zakázat párty, kterých se ve volném čase rád účastní. "Tam to není o tom, že bych potřeboval mít nějaké omezení. Když má třeba kamarád narozeniny, rád tam zajdu, ale dokážu odhadnout, co si můžu a nemůžu dovolit. Zkrátka hlídám hlavně sám sebe," přiblížil.

Zaujal také neočekávanou hudební vložkou, když vystřihl známý song One Love, proslavený králem reggae Bobem Marleym. "A teď všichni," nabádal po pár slovech písně všechny přítomné, načež se po skončení svého pěveckého partu dočkal bouřlivého potlesku.

Do tance už se mu však nechtělo. Nepřiblížil tak ani jamajský tanec, z nějž prý pochází jeho známé vítězné gesto s jednou rukou pokrčenou a druhou nataženou směrem k nebi. "Je to z jednoho jamajského tance, ale bylo to už v roce 2008 a teď máme 2011, tak už to nedokážu předvést. Navíc jsem si to stejně trošku upravil po svém," připustil čtyřiadvacetiletý světový rekordman v běhu na 100 a 200 metrů.

A jaké ženy se líbí nejrychlejšímu muži planety? "Líbí se mi všechny holky," prohlásil Bolt, přičemž začal šibalsky mrkat na jednu z přítomných hostesek, které ho na tiskové konferenci doprovázely.

Na památku dostal od organizátorů model vozu Mini Cooper, v jehož originální verzi do dějiště setkání přijel. "Pěkný, pěkný, ale nevejdu se tam... To bych musel být o dost menší," řekl naoko zklamaně Bolt. "No ten větší by byl o něco lepší," prohlásil.

V závěru naznačil, že v České republice nebyl pravděpodobně naposledy. "Nelze říct, že budu za rok v Ostravě na Zlaté tretře znovu na sto procent, ale řekněme, že tak na devadesát by to být mohlo. Hodně to bude záležet i na tom, zda budu zdravý, ale jinak se vrátím moc rád a v Ostravě znovu poběžím. Mám to tady rád," dodal Bolt.

Reklama