Hlavní obsah

Za moře se kladivářce Šafránkové nechtělo, míří raději do mateřské školky

OSTRAVA

Kladivo z jejích rukou létá téměř sedmdesát metrů daleko, její síla budí respekt. V civilu se však česká jednička této disciplíny a spolufavoritka ostravského ME do 23 let Kateřina Šafránková cítí nejlépe mezi dětmi, proto si také ke studiu vybrala obor učitelství pro mateřské školy v Hradci Králové.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Česká kladivářka Kateřina Šafránková.

Článek

„Potřebuju dodělat nějaké zkoušky, ale jestli pojedu do Tegu, tak to asi nestihnu,“ tuší, že splnění limitu pro mistrovství světa, k němuž jí zatím chybí 21 centimetrů, by přineslo i mírné komplikace. Zajistit si start v Tegu může v sobotním ostravském finále ME do 23 let, do něhož postoupila suverénně hned prvním kvalifikačním hodem dlouhým 66,55 metru. „Konečně jsem zažila, že mě odvedli hned po prvních pokusech,“ těšilo ji.

Kdyby chtěla, mohla vyměnit Kolín, kde se připravuje, za americký Dallas. „Trenér Libora Charfreitaga (slovenský mistr Evropy) mě oslovil, byli jsme docela dlouho v kontaktu, dokonce přiletěl i za mnou domů. Říkal: ,Pojď, když se ti tam nebude líbit, můžeš se vrátit.´ I táta mi pořád radí, že bych měla jet,“ vypráví 22letá Šafránková.

Stýskalo by se jí po rodině

Na rozdíl třeba od běžkyně Krchové se však za moře nevydala. „I ten trenér pochopil, že se mi nechce od rodičů, kamarádů a přítele. I když Evě trochu závidím, jak teď mluví skvěle anglicky, já měla trochu strach, že bych tam nerozuměla. A taky by se mi stýskalo,“ tuší.

I domácí příprava jí však svědčí, na letošním ME družstev ve Stockholmu se blýskla třetím místem. „Mám letos více sebevědomí, vím, že můžu hodit daleko,“ popisuje změnu ve svém myšlení.

Nehty malovala i kamarádce

Dnes může stříbrná medailistka ze tří mládežnických šampionátů přidat další cenný kov. Pro osmičku svých kamarádů už má připravené lístky. „Byla to ode mě odvaha, že jsem si brala vstupenky až na finále. Bála jsem se, abych je nemusela pak vracet,“ přiznává. Snad ji nebudou trápit ani záda. „Ráno před kvalifikací mě chytla, pak mě v nich ještě píchlo, naštěstí při rozcvičování už byla v pohodě,“ oddechla si.

Do finále půjde i se svou kamarádkou a spolubydlící z ostravského pokoje Terezou Královou. Obě zdobí české vlajky vyvedené na nehtech. „Z dálky to vypadá dobře, zblízka je to horší,“ připouští Šafránková. „Je znát, že jsem si to malovala sama, pak jsem přesvědčila i Terku, že jí taky jednu ruku namaluju. A když budou chtít vlajky i ostatní z výpravy? Není problém, klidně si otevřu salón,“ směje se.

Reklama