Hlavní obsah

Bolt si přivezl jamajské tretry a dostal korejské kopačky

TEGU

Po příletu do korejského Tegu byl Usain Bolt unavený a nezvykle nevrlý. Po pár dnech aklimatizace už jamajské sprinterské eso v dějišti mistrovství světa opět potvrzuje pověst showmana.

Foto: Kim Hyun-tae, Reuters

Sprinter Usain Bolt

Článek

Od minulého úterý trénoval nejrychlejší muž planety v nedalekém Gyeongsanu, s médii nekomunikoval. První improvizovanou tiskovou konferenci nachystal až na neděli, kdy jeho sponzor Puma připravil promo akci v nejnovějším obchodním centru automobilky Hyundai.

Působil nesměle

Setkání bylo zároveň oslavou Boltových 25. narozenin, které připadly právě na neděli. Zhruba pět set přítomných hostů oslavenci zapělo „Happy birthday“, a i když to nebyla taková kulisa jako předloni v Berlíně, kdy Boltovi zpíval zaplněný Olympijský stadión, Jamajčan působil podle korejských médií nesměle.

„Atmosféra šampionátu na mě dýchla už na letišti, když jsem viděl, kolik lidí křičelo mé jméno,“ ujišťoval.

Od bývalého kapitána korejské reprezentace a jednoho z nejslavnějších asijských fotbalistů historie Hong Myung-Ba pak dostal kopačky, aby se po skončení atletické kariéry mohl vrhnout na fotbal, jak ostatně velký fanoušek Manchesteru United plánoval.

Zůstane ve vesnici

Oproti původním informacím o vlastním hotelovém pokoji bude Bolt bydlet se zbytkem výpravy v atletické vesnici. Poprvé vstoupí před 53 tisíc diváků na stadión v Tegu přezdívaný Modrý oblouk v sobotu při čtvrtfinále (rozběhy jsou nově určeny jen sprinterům z atleticky méně rozvinutých zemí), představí tak v akci i nový design svých treter ve zlato-černo-zelené kombinaci, tedy v jamajských barvách.

Vrchol šampionátu v podobě souboje o sprinterské zlato je na programu v neděli. „Jsem letos neporažený a mým cílem je obhájit tři zlaté,“ nepřipouští si Bolt žádné pochybnosti. „Zbrzdila mě zranění, ale se zády už problém nemám,“ odkazoval na potíže, které ho přiměly předčasně ukončit loňskou sezónu.

Letos bez rekordů

Rekordní smršť jako v Berlíně či o rok dříve na olympiádě v Pekingu ale neočekává. „Myslím, že na zlato bude třeba času pod 9,80. Pro mě je klíčové zvládnout start. Když se mi to povede, měl bych hladce vyhrát,“ sebejistě tvrdí Bolt.

Letos běžel nejrychleji 9,88, což ho řadí až na šesté místo světových tabulek, trio Gay, Mullings, Rodgers, které je před ním, však v Tegu nepoběží. „Někdo běhá rychlé časy v úvodu sezóny, mě ale trenér ladí formu na šampionát. Ten se počítá,“ tvrdí svěřenec Glena Millse. Ostatně před MS v Berlíně také nebyl v čele tabulek, těm tehdy vládl Tyson Gay. Po mistrovství už byl hrdinou Bolt.

Reklama