Hlavní obsah

Šobuchovová je po Chicagu druhá v maratonské historii

CHICAGO

Ruská vytrvalkyně Lilija Šobuchovová vyhrála Chicagský maraton v národním rekordu 2:18:20 hodiny a zařadila se na druhé místo v historických tabulkách. Rychlejší časy dosud zaběhla jen britská světová rekordmanka Paula Radcliffeová. V mužském závodě se postaral favorizovaný keňský vítěz Moses Mosop o traťový rekord časem 2:05:37.

Foto: Reuters

Ruska Lilija Šobuchovová vyhrála Chicagský maraton

Článek

Šobuchovová vyhrála v Chicagu potřetí za sebou a zaostala o 62 sekund za zdejším časem Radcliffeové z roku 2002. Britka ještě dvakrát v kariéře běžela rychleji než třiatřicetiletá Ruska - v Londýně při světovém rekordu v roce 2003 (2:15:25) i o dva roky později (2:17:42).

Šobuchovová si osobní maximum zlepšila skoro o dvě minuty a ve vítězství proměnila čtvrtý z šesti startů na nejdelší běžecké distanci. Inkasovala za to 100.000 dolarů, už před startem měla navíc jistý další půlmilion jako bonus za triumf v dvouletém hodnocení světového seriálu na takzvaných maratonských majorech WMM.

Šestadvacetiletý Mosop, který letos debutoval v maratonu fantastickým časem 2:03:06 na neregulérní trati v Bostonu, získal vedle vítězné prémie dalších 50.000 dolarů za překonání traťového rekordu. O útok na nedávné světové maximum krajana Patricka Makaua z Berlína (2:03:38) jej prý připravily potíže s achillovkou.

Reklama