Hlavní obsah

Mužík se poučil z neúspěchu

PRAHA

Letošní sezóna by pro atleta Jiřího Mužíka měla být varováním před tou příští, olympijskou. Během celého roku měnil rytmus přechodu přes překážky a právě jiný styl běhu se mu stal osudným při semifinále mistrovství světa.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Mužík

Článek

Běžec na 400 metrů překážek věří, že se z pařížského zklamání poučil, a vzhlíží k následující sezóně. S krokovým rytmem již experimentovat nehodlá. "Zvolíme ten, s nímž jsem v minulosti dosáhl největších úspěchů, jen ho potřebuji ještě pořádně zažít, abych byl ještě rychlejší," je rozhodnut vicemistr Evropy z Mnichova z loňského roku.

"Letos byla příprava výborná, jsem rád, že se mi dařilo před českými diváky na mítincích v Praze i v Ostravě, ale bohužel mi nevyšel ten den D," lituje svěřenec Dalibora Kupky nepovedeného vrcholu sezóny.

Halu asi vynechá

Překážkář pražské Dukly už má za sebou čtrnáctidenní pobyt na horách, do tréninku se zatím dostává teprve pozvolna. "Začátky přípravy vždy bolí," přiznává Mužík s hořkým úsměvem. "Jsem teplomilný člověk, takže doufám, že mrazy ještě nepřijdou," dodává.

Spolu s tréninkovým partnerem Štěpánem Tesaříkem plánuje přesun na jih až po Novém roce, jejich destinací budou tradiční Kanárské ostrovy a Jihoafrická republika. Teplé podnebí je i lékem na jeho bolavé koleno, které ho trápí již asi pět let. "Ukáže se až po přípravě, ale jinak musím zaklepat, se zdravím jsem letos problémy neměl," těší ho.

Stejně jako před rokem se chystá vynechat halovou sezónu včetně jejího vrcholu v podobě halového mistrovství světa v Budapešti. "Nikdy neříkej nikdy, ale jasnou prioritou je sezóna venku. V hale si nemám co dokazovat. Dělá to většina překážkářů. Myslím, že není ideální oboje kombinovat," tvrdí, ale pohrává si s myšlenkou účastí ve čtvrtkařské štafetě, s níž již získal titul halového mistra Evropy v roce 2000.

Zvažuje svatbu

Příští rok je překážkářská čtvrtka i součástí Zlaté ligy, na prestižní mítinky by se rád dostal také Mužík. "Je to vždy takové malé mistrovství světa, plné stadióny, nejlepší závodníci, super atmosféra... Bude ale také samozřejmě záležet na tom, jestli mě pozvou," uvažuje realisticky.

Příští rok se možná stane přelomovým rovněž v Mužíkově osobním životě. S přítelkyní, která stejně jako on pochází z Plzně, si již zařizuje v Praze společný byt a po skoro čtyřleté známosti zvažují svatbu. "Na to se musíte zeptat přítelkyně," usmívá se. Do Atén tedy pojede ještě jako svobodný muž? "Myslím, že stoprocentně."

Reklama