Hlavní obsah

Železný v Africe stíhá trénink, stopování i nemocnice

POTCHEFSTROOM

Nuda českému oštěpaři Janu Železnému v Africe rozhodně nehrozí. Během týdne, který ukrojil z téměř čtyřměsíčního tradičního soustředění v jihoafrickém Potchefstroomu, už zažil dvě docela nepříjemné historky.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Jan Železný bude v Africe nejdéle v životě - čtyři měsíce.

Článek

"Nejdřív jsem se jel podívat autem k řece. Chtěl jsem zkontrolovat, jak to tam vypadá, až vyrazím na ryby. Jenže jsem cestou na ranč píchnul, chtěl vyměnit kolo, ale rezerva byla taky prázdná. Takže zbývalo stopování. Než mi někdo zastavil a auto bylo zase pojízdné, zabil jsem tím docela dost času," líčil trojnásobný olympijský vítěz.

To ale nebylo vše, v úterý mu 'zábavu' pro změnu připravil masér Tomáš Dřímal. Skočil totiž do bazénu v místě, kdy bylo pořádně mělko. "Vynořil se se zkrvavenou hlavou a už jsme jeli do špitálu," líčil Železný. Dřímala sešili deseti stehy. "Aspoň bude mít nějakou vzpomínku," glosoval český reprezentant.

Chce natrénovat více

Dny však Železný zasvěcuje zejména tréninku. Sedmatřicetiletý atlet si znovu liboval nad podmínkami, které v Jihoafrické republice má. "Velké teplo, naprosto ideální podmínky. Už jsem zkoušel i házet a nebylo to tak špatné," popsal Železný. "Hodil jsem okolo padesátky, ze dvou tří kroků," dodal.

Trénuje dvoufázově, podle plánu, který si sám napsal. "Jsem zvědavý, jak ho budu dodržovat. Když budu unavený, tak vysadím a budu odpočívat. Musím dát tělu, co potřebuje," vysvětlil, ale vzápětí zdůraznil: "Chtěl bych ale letos natrénovat více než loni."

Do JAR jezdí už řadu let. A vždy na stejné místo. Proto jej prakticky nic nepřekvapí a cítí se v Potchefstroomu jako doma. "Vím, že sem můžu klidně jezdit dalších dvacet let. To už ale budu asi maximálně pašovat diamanty," utahoval si po telefonu.

Ostatně, byl by vítaným hostem. "Šéf komplexu mi říkal, že až skončím se závoděním, měl bych přijet na delší dobu. Třeba na půl roku. Že spolu budeme chodit na ryby. Akorát nevím, jak by mi to prošlo doma," usmál se Železný.

Nejdelší africký pobyt

Bez pár dní čtyřměsíční tréninkový pobyt, nejdelší v dosavadní kariéře, ho neděsí. "Pokud chci uspět na olympiádě, musím tomu něco obětovat. Jsem profík a vím, že tady natrénuju daleko víc," prohlásil světový rekordman.

Z dalších světových oštěpařů se v Potchefstroomu připravují Estonec Värnik, stříbrný z MS v Paříži a Lotyš Rags. "Koncem ledna mají přijet Makarov a Backley," sdělil Železný, který se denně potkává s řadou dalších atletických hvězd.

"Je tady asi 80 atletů, zaregistroval jsem hlavně skoro všechny nejlepší půlkaře. V posilovně jsem se potkal s Kipketerem," přiblížil trojnásobný světový šampión.

Reklama