Hlavní obsah

I po Paříži bojuje o milión pět atletů

PAŘÍŽ

I po třetím mítinku atletické Zlaté ligy pokračuje v klání o podíl na miliónu dolarů všech pět kandidátů. V Paříži učinili další krok ke kýženému cíli Dominikánec Felix Sanchez na 400 m překážek, švédský trojskokan Christian Olsson, litevský diskař Virgilijus Alekna, bahamská čtvrtkařka Tonique Williamsová-Darlingová a jihoafrická výškařka Hestrie Cloeteová.

Článek

Nejvíc se třásla pozice Cloeteové. Mistryně světa se o prvenství rozeskakovala s Ukrajinkou Viktorií Sťopinovou, ale prokázala pevnější nervy. Těsný byl také boj o vítězství v mužském trojskoku. Švédský favorit Olsson odsunul na druhé místo Brazilce Jadela Gregoria jen o čtyři centimetry. Naopak suverénně si počínal Litevec Alekna, který porazil Estonce Alexandra Tammerta téměř o pět metrů.

.:ANKETA:
Kdo po příštím závodě vypadne ze "zlaté pětice"? Hlasujte na konci článku

Dominikánský překážkář Sanchez prodloužil svou neporazitelnost už na 32 závodů za sebou a letos podruhé pokořil hranici 48 sekund. Williamsová-Darlingová své prvenství v běhu na 400 metrů ozdobila nejrychlejším světovým časem sezóny 49,15 s a vyhrála s obdivuhodným náskokem. Kromě ní se do čela letošních tabulek posunula Keňanka Isabella Ochichiová, která vyhrála závod na 3000 m za 8:31,32 minuty, a její krajan Bernard Lagat, jenž zaběhl 1500 m za 3:29,21 min a jako první letos prolomil hranici 3:30 minuty.

Green utrpěl porážku

Olympijskému vítězi Maurici Greeneovi pokazil třicáté narozeniny Portugalec Francis Obikwelu. Bývalého amerického světového rekordmana porazil na stovce, která není letos součástí Zlaté ligy, o osm setin vteřiny. V nejkratším sprintu žen potěšila francouzské diváky evropská rekordmanka Christine Arronová, která předstihla o jednu setinu Debbie Fergusonovou z Baham.

Velkým propadákem skončil pro nejlepší půlkařku Marii Mutolaovou z Mosambiku start na patnáctistovce. Doběhla do cíle na posledním místě.

Boje atletů na stadiónu Stade de France sledovalo mítink 63 851 lidí, což je divácký rekord na atletickém mítinku. Dosud nejvíc lidí přišlo na atletiku v roce 1993 v Berlíně (62 201 diváků).

Reklama

Související témata: