Hlavní obsah

Pistorius se zlobil, že jeho přemožitel má moc dlouhé protézy

Londýn

Jihoafrický běžec Oscar Pistorius po překvapivé porážce ve finále závodu na 200 metrů na paralympijských hrách v Londýně obvinil svého přemožitele Brazilce Alana Oliveiru, že používá příliš dlouhé protézy.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Jihoafričan Oscar Pistorius (vpravo) na paralympijských hrách překvapivě nestačil na Brazilce Alana Oliveiru.

Článek

"Nebyl to férový závod," zlobil se Pistorius, jenž v rozběhu kategorie T44 zlepšil světový rekord na 21,30 sekundy. Ve finále byl ale nejrychlejší Oliveira za 21,45, slavný Jihoafričan za ním zaostal o sedm setin.

"Mezinárodní paralympijský výbor má předpisy, které však umožňují některým sportovcům, aby byli neuvěřitelně vysocí. Snažili jsme se na tenhle problémy několik týdnů upozornit, ale nebylo nám dopřáno sluchu," stěžoval si Pistorius, jenž se minulý měsíc v Londýně jako první sportovec s protézami zúčastnil olympijských her, kde startoval v běhu na 400 metrů.

V nedělním finále po sto metrech jasně vedl, ale v závěru neodolal Brazilcovu finiši. "Alan je skvělý sportovec. Ale já jsem běžel přes deset metrů za sekundu, takže nechápu, jak mohl stáhnout ztrátu osm metrů po stovce a vyhrát. To je směšné," prohlásil pětadvacetiletý Jihoafričan, který obhajoval zlato z Pekingu. Zopakovat čtyři roky staré vystoupení se pokusí ještě v závodech na 100 a 400 metrů.

Oliveira se hájil tím, že jeho protézy jsou v pořádku. "Prošel jsem u rozhodčích všemi procedurami. Když jsem se dostal na dráhu, musel jsem vyhovět všem požadavkům a Pistorius to ví. Používám je (protézy) celý měsíc, jsou podle pravidel," uvedl Brazilec.

Druhý den po závodě se Pistorius za načasování svých výroků omluvil, nicméně trval na tom, že délka protéz je problém, o kterém by se mělo mluvit. "Přiznávám, že začít s tímhle tématem hned poté, co jsem slezl z dráhy, nebylo správné. Tohle byl Alanův moment a rád bych zdůraznil, že k němu mám velký respekt," dodal Jihoafričan, jenž prohrál závod na 200 m poprvé po devíti letech.

Reklama

Související témata: