Hlavní obsah

Jubilantka rozdávala dary. Špotáková má Zátopkovskou medaili z pravého zlata

Praha

Oslavenci obvykle dary dostávají, také jich bývalá oštěpařka Dana Zátopková ke svým středečním devadesátinám obdržela spoustu. Přesto na setkání úspěšných armádních sportovců u ministra obrany jeden přinesla a obdarovala jím svoji následnici na olympijském trůnu Barboru Špotákovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Olympijské vítězky v hodu oštěpem Dana Zátopková (vlevo) s Barborou Špotákovou si měly co vyprávět

Článek

„Úplně se mi sevřelo hrdlo, nevěděla jsem co říct,“ přiznávala překvapená světová rekordmanka, když obdržela další zlatou medaili do své sbírky. Cenné kovy, které dostávají vítězové sportovních akcí, ale bývají jen pozlacenými stříbrnými medailemi.

„A to nám s Ťopkem přišla škoda, tak jsme sebrali doma zlato, co jsme měli, včetně zubů od babičky a nechali vyrobit čtyři kusy,“ vypráví manželka legendárního vytrvalce Emila Zátopka.

Na medailích je napsáno Emil Zátopek, Dana Zátopková, jejich společné datum narození 19. 9. 1922, olympijské kruhy a OH 1952. Na hrách v Helsinkách tehdy manželé slavně získali hned čtyři zlaté.

Tři kovy už znají majitele

„Jsou to takové Zátopkovské medaile,“ usmívá se středeční jubilantka. Jeden ze čtyř exemplářů nosí na krku sama někdejší oštěpařka, druhý už dříve předala trojnásobnému vítězi her Janovi Železnému. Po udělení třetí medaile Špotákové zbývá Zátopkové ještě jedna. „Ale už asi vím, které bývalé atletce ji dám,“ tajemně se usmívá.

Pro Špotákovou je ocenění od Zátopkové srovnatelné se dvěma olympijskými zlaty. „Tohle je daleko osobnější, unikátní věc. Člověka zahřeje víc,“ přiznávala atletka pražské Dukly, od dneška čerstvě povýšena do hodnosti kapitána.

Reklama

Související témata: