Hlavní obsah

Sprinter Maslák má nového ochránce: draka vytetovaného přes celá záda

Praha

Draky má rád odmala. Když vloni triumfoval na mistrovství Evropy v Helsinkách, jeden se mu houpal na krku jako přívěsek. Teď český rekordman na 200 i 400 metrů Pavel Maslák přidal dalšího: tatér ho tvořil šest hodin a rozkládá se přes celá sprinterova záda.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pavel Maslák a jeho nová ozdoba: drak vytetovaný na zádech.

Článek
Fotogalerie

Extravagance k němu sedí. Barevné rukávky, účesy vytvarované do různých podob. Ale tetování zatím na jeho těle chybělo. „Chtěl jsem ho už dlouho, přes rok jsem nad ním uvažoval," přiznává jedenadvacetiletý sprinter.

„Jen jsem přemýšlel, jak ho pojmout, nakonec jsem se rozhodl, že bude přes celá záda. A nechám si k němu přidělat olympijské kruhy," říká. Okřídlený tvor se roztahuje od Maslákovy šíje až do dolní části zad. „Měl by mě ochraňovat a dodávat mi sílu při závodech a trénincích," vysvětluje význam uměleckého počinu.

Bolest se dala vydržet

„Tvořil se při dvou sezeních. Zezačátku to bolelo, pak to přestalo, pak jsem to zase cítil. Nebylo to nejpříjemnější, ale dalo se to vydržet," ujišťuje.

A tak by neváhal si tetování doplnit. „Nejdřív jsem říkal, že už k tatérovi nikdy nepůjdu, ale teď bych si tam chtěl něco přidat, asi iniciály rodiny. Nebo ještě něco vytetovat na nohu," přemítá.

Ohlasy na novou ozdobu svých zad měl veskrze pozitivní. „Všem se tetování líbilo, i doma mi ho schvalovali. Tátovi to bylo jedno, mamce se líbilo, jen babičky říkaly, že je moc velké. Naštěstí se na zádech kůže nenatahuje ani ve stáří, takže bude pořád stejné," říká Maslák.

Start na Ruské zimě

Teď už jen zbývá, aby draka alespoň pomyslně ukazoval všem soupeřům i při závodech. První šanci v halové sezóně bude mít v neděli v Moskvě na mítinku Ruská zima. A Maslák se neschovává za opatrné fráze. „Chtěl bych překonat český rekord a běžet čas pod 46 sekund," plánuje odvážně. Jeho aktuální halové národní maximum z Gentu má hodnotu 46,14 s.

Svěřenec trenéra Kupky ale má své ambice reálně podložené. Když běžel při veřejných závodech v Praze třístovku, zvládl ji nejrychleji v české historii za 33,16 s. Před rokem, kdy český rekord zaběhl, běžel ve stejné fázi sezóny o půl sekundy pomaleji. „Forma je přesně tam, kde má být. A věřím, že bude ještě lepší," doufá semifinalista londýnské olympiády.

Halové ME zkusí vyhrát

Přitom po loňské sezóně Maslák absolvoval vojenský přijímač ve Vyškově a očekával, že ten se na jeho halové formě negativně podepíše. „Jenže to není vůbec znát. Sice jsem na začátku po přijímači musel chvíli trénovat sám, když kluci byli na Kanárských ostrovech, ale nakonec je do sezóny dobře našlápnuto," pochvaluje si.

Další starty čekají Masláka v Gentu na třístovce proti domácímu esu Kevinu Borléemu, šedesátka na mistrovství republiky a možná mítink ve Stockholmu. Poté už halové mistrovství Evropy v Göteborgu. „Chtěl bych ho zkusit vyhrát," věří si Maslák.

Reklama

Související témata: