Hlavní obsah

Podobáme se Kosteličovým, tvrdí Záhrobští

PRAHA

To srovnání se vtírá do mysli. Chorvatsko má famózní lyžařské sourozence Kosteličovy, které otec tvrdým tréninkem dotlačil ze země bez velkých hor k výsledkovým výšinám. V Česku na sebe zase stále více upozorňuje ambiciózní rodinný tým Záhrobských. Zatím hlavně zásluhou Šárky, která pravidelně bodovala ve slalomech tohoto ročníku Světového poháru.

Článek

Na konci sezóny posbírala talentovaná slalomářka tituly na domácím mistrovství. Čeká ji ještě pár startů na dalších národních šampionátech a FIS - závody. "A pak konečně odpočinek od branek," oddechuje si v tajícím sněhu ve Špindlerově Mlýně osmnáctiletá tmavovláska s copem.

V prosinci úžasně vletěla do Světového poháru. V Sestriere při prvním pokusu skončila ve vyřazovacím klání pátá. "Mám radost z každého umístění do třicítky," cení si všech bodových zisků, které jí ve SP nakonec vynesly i účast ve finále SP v Norsku.

Dřina a řehole

Co po první zimě mezi hvězdami říká srovnání s jedinečnými Chorvaty? "Oni doma neměli zpočátku tak kvalitní podmínky jako my," reaguje a s jistotou kývne na otázku, zda lze dosáhnout podobných úspěchů.

"Teď už mají nevídaně zajištěný tým, ale v něčem se Kosteličovým podobáme," uznává i Petr Záhrobský starší, který kdysi vypustil své děti v Krkonoších na lyže, sotva začaly chodit. "Janica a Šárka jsou úplně jiné, ale v pracovitosti, dřině, řeholi na kopci jsme na tom stejně, Petr ani Šárka nejsou talenty, je to vše tvrdá práce," tvrdí otec a zanícený trenér-samouk v jedné roli na konci sezóny, v níž jeho dcera zaujala post jasné domácí jedničky. Předvedla se i firmám, jež poskytují kvalitní vybavení.

"Přesto si nejvíc v této zimě cením toho, jak se zlepšil Petr v obřáku, vyjezdil si placené místo pro Evropský pohár," naráží na pokroky staršího potomka. "To je hezké, že to říká, ale Šárčiny úspěchy jsou prostě větší," ví Záhrobský mladší, byť na nedávném mistrovství Chorvatska porazil i Ivicu Kosteliče, který kdysi také jen nesměle postával ve stínu bleskově zářící mladičké Janici a teď už sám exceluje v nabitější mužské konkurenci. "To je pro mne letos nejcennější výsledek," ujišťuje mladší Záhrobský.

Tým se rozroste

Jak se mu vlastně žije vedle úspěšnější sestry? "Je to motivace k tomu, abych zkusil dosáhnout to, co ona," netají ambice uchytit se taktéž ve Světovém poháru. "Nejtěžší je zadrápnout se tam." Cítí, že to nemusí být tak daleko. "Na srovnatelné trati se celkem můžu měřit s lyžaři, kteří jezdí i svěťák, jde o to poprat se s vysokým startovním číslem a s rozbitou sjezdovkou," přemítá a ani on se nevyhýbá srovnání s Kosteličovými. "Určité momenty jsou podobné."

Jak vůbec může trénovat se sestrou, když ženské závodění je něco úplně jiného a každý potřebuje odlišnou přípravu. "Prostě svah sjedu víckrát, i technicky to jde zkombinovat," vysvětluje Záhrobský mladší.

Už teď ale Záhrobský starší prorokuje, že se jeho tým rozroste, aby vše lépe klapalo. On i manželka budou mít už druhého asistenta.

Otec ještě přitlačí

Jakou ještě před tím plánují dovolenou? "Moře bude asi až v létě," je jasné Záhrobské, že spíše bude muset dohánět čtyřměsíční manko na pražské střední škole. Ani na vytoužené projížďky na koni u známých asi nebude čas. "Ležet nebudou, dojde na volejbal, na fotbálek a po měsíci zase začneme naostro," plánuje otec počátek cesty k další sezóně, v níž se pojede SP i ve Špindlu. "Ten závod samotný pro nás není speciální výzvou, ale chceme zase výkonnost posunout a třeba se povede uletět k cíli, který máme: vyhrát něco ve svěťáku."

Zvěsti kolují o Záhrobského tréninkových metodách. Lze ještě v přípravě vůbec přitlačit? "Do kvantity ne, ale do kvality určitě, i na to mám člověka, zapracujeme na tom, chceme jít i k větší všestrannosti," slibuje dětem, že se mají na co těšit.

Sezóna Záhrobských
Šárka
5. ve slalomu SP v Sestriere
9. v kombinaci na MS
pád ve slalomu na MS
11. ve slalomu SP v Aare
pád ve slalomu při finále SP
19. celkově ve SP ve slalomu
Petr
21. v obřím slalomu EP v Levi
21. v kombinaci na MS
21. v kombinaci na MS
1. v obřím slalomu na mistrovství Chorvatska před Kosteličem

Reklama