Hlavní obsah

Powella výstřely nezastavily, tak si v Ostravě stovku zaběhl dvakrát

Ostrava

Zaběhl po devětaosmdesáté v kariéře stovku pod deset sekund, ale nikde ve statistikách tento čas nenajdete. Asafa Powell se totiž na Zlaté tretře zprvu snažil zbytečně, v bouřlivé atmosféře neslyšel ani jeden z výstřelů, jímž se startér po ulitém startu snažil zastavit sprintery.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinter Asafa Powell v závodu na 100 m při Zlaté tretře 2013 v Ostravě.

Článek

Jako jediný se bývalý světový rekordman vydal ze všech sil, ostatní soupeři po cestě zastavili nebo aspoň vypustili závěr. Z výkonu 9,97 s, který se objevil na časomíře, se Powell těšil jen chvíli. Následovaly zmatené pohledy, jamajské sprinterské hvězdě musel vysvětlovat sportovní ředitel mítinku Alfons Juck, co se to děje.

Dvacet minut pauza

Sprinteři se pomalu trousili zpět na start, už bez Kemara Hymana z Kajmanských ostrovů, který byl viníkem ulitého startu. Po krátké poradě se organizátoři se sprintery a jejich manažery domluvili, že jim dopřejí krátký oddech, a za 20 minut si stovku zopakují.

Mezi oběma běhy tak absolvovali svůj závod čtvrtkaři, pak už se na start opět rovnala zbylá sedmička sprinterů. „Dvě stovky během půl hodiny? Tak to jsem naplno nikdy neběžel,“ přiznával po doběhu Powell.

Byl už unavený

Při opakovaném závodě už tak rychlý nebyl, do posledních metrů ho proháněl veterán Kim Collins ze Svatého Kryštofa. Powell byl v cíli v čase 10,06 s, o dvě setiny před svým největším rivalem. „Dělal jsem, co se dalo, ale únava už byl znát,“ přiznával Powell, jehož osobní rekord je 9,72 s.

„Navíc byla docela zima, tak bylo těžké se zkoncentrovat dvakrát za sebou. S tím výsledným časem spokojený nejsem, škoda, že se první závod nepočítal. Při něm jsem běžel lehce, ve druhém už to tak nebylo,“ mrzelo Powella, že nepřidal do své rekordní sbírky časů pod deset sekund další přírůstek.

„Ale já si to počítám, vždyť jsem deset sekund pokořil, ne?“ culil se čtvrtý nejrychlejší muž historie.

Reklama