Hlavní obsah

Tarabinovi volal z dači Putin. Byl jsem nervózní a chtěl jsem se odvděčit, přiznal oštěpař

Moskva

V přípravě na finálový závod měl ruský oštěpař Dmitrij Tarabin nečekaný telefonát. „Zavolali mi, že se mnou bude chtít mluvit prezident a pak mi za 10 minut volal Vladimir Vladimirovič Putin ze své dači,“ hlásil jednadvacetiletý lídr světových tabulek, jenž ve finále mistrovství světa bral bronz s téměř metrovým odstupem za vítězným Vítězslavem Veselým.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský oštěpař Dmitrij Tarabin se raduje z bronzové medaile z domácího mistrovství světa.

Článek

Tarabin a Maria Abakumovová, to je přes víkend jeden z nejsledovanějších párů Ruska. Obě oštěpařské naděje, které tvoří manželský pár, neunikly ani pozornosti nejvyššího ruského představitele. „Popřál mně i mé ženě Máše hodně štěstí do závodu. Byl jsem z toho trochu nervózní,“ přiznal Tarabin na tiskové konferenci po závodě.

Vrátil se před Keňana

Ruský talent, jenž se blýskl nejdelším hodem sezóny při domácím šampionátu, v závodě dlouho na ideální pokus čekal, dokonce ho ze stupňů vítězů senzačně odsunul keňský oštěpař Julius Yego. Až v poslední sérii se dokázal pokusem dlouhým 86,23 metru vrátit na třetí příčku.

„Při závodě jsem neustále přemýšlel o tom, že ho pan prezident sleduje. Chtěl jsem se mu odvděčit za důvěru,“ vysvětloval Tarabin. V neděli už bude držet palce své o šest let starší manželce Abakumovové, která může při absenci Barbory Špotákové obhájit svůj titul z Tegu.

I tak už ale skončí šampionát pro ruskou atletiku úspěšně. Plánovaný zisk patnácti medailí, z toho šesti zlatých, dokázala domácí výprava naplnit už den před koncem mistrovství světa.

Reklama

Související témata: