Hlavní obsah

Večerní Prahou se poběží o prémie i zlatou známku

Praha

Elitní vytrvalci poběží v sobotu večerní Prahou o vylepšení osobních rekordů i o finanční odměny (1600 euro pro vítěze mužské i ženské kategorie), motivaci mají ale i organizátoři O2 Grand Prix. Ti touží po nejvyšší zlaté známce mezinárodní atletické federace IAAF, kterou už mají pražský půlmaratón i maratón.

Foto: Run Czech

Esa sobotní běžecké Grand Prix, zprava Keňanka Emily Chebetová. Britka Gemma Steelová a domácí naděje Milan Kocourek a Anežka Drahotová.

Článek

„Přijede kvůli tomu i komisař IAAF z Monaka, chceme udělat z Česka nejlepší místo k běhání v Evropě,“ vytkl si za cíl Carlo Capalbo, šéf Pražského mezinárodního maratónu, který všechny akce sdružuje.

Hvězdou Chebetová

Nabité je letos zejména ženské startovní pole, na startu bude dvojnásobná mistryně světa v krosu Emily Chebetová z Keni, která se blýskla čtvrtým místem na desítce při mistrovství světa v Moskvě a naposledy si vylepšila osobní rekord na pětce při curyšské Weltklasse. Soupeřkou jí bude i jedna z nejlepších Evropanek, Britka Gemma Steelová.

O pozici nejrychlejší Češky by si to měla rozdat Lucie Sekanová s vytrvaleckou univerzálkou Anežkou Drahotovou. „Chtěla bych si zlepšit osobní rekord a udržet se mezi nejlepšími českými závodnicemi,“ předsevzala si osmnáctiletá dívka, která zazářila sedmým místem mezi chodkyněmi na mistrovství světa.

Kocourek se chce udržet Afričanů

Mezi muži mají nejlepší osobní rekord 27:36 Keňan Daniel Chebii a Etiopan Mosinet Geremew. Zajímavý souboj by se mohl odehrát mezi triem nejlepších domácích běžců Milan Kocourek, Jan Kreisinger a Jiří Homoláč. „Chtěl bych být z Čechů nejrychlejší, běžet pod 30 minut a udržet se s africkými běžci,“ vytkl si za cíl Kocourek.

Pětikilometrový běh s 1200 ženami na startu startuje v ulici Na Příkopě v 18.00, hlavní desetikilometrový závod pro 5300 běžců o hodinu a půl později. Na startu budou i keňští bratři Karanjovi, nevidomý Francis a jeho bratr James v roli traséra, kteří tak podpoří charitativní organizaci Světlo pro svět na podporu léčby nevidomých v Africe.

Reklama

Související témata: