Hlavní obsah

Olomoucký půlmaratón poběží nejlepší maratonec světa Kipsang

Olomouc

Hlavními hvězdami olomouckého půlmaratónu letos budou světový rekordman v maratonu Wilson Kipsang a dvojnásobná maratónská mistryně světa Edna Kiplagatová z Keni. Vytrvalci se ulicemi Olomouce i městskými parky rozběhnou v sobotu 21. června. V pátém ročníku se změnila trasa, běžci se přesunou více na sever města. Novináře o tom dnes informovali pořadatelé.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Wilson Kipsang z Keni se raduje z vítězství v londýnském maratónu.

Článek

Nejlepší maratónci světa se podle organizátorů podepíšou na zvýšení prestiže závodu. "Olomouc se 100.000 obyvateli se letošním ročníkem definitivně dostává na světovou mapu prestižních půlmaratónů. S účastí takových hvězd, jako je Wilson a Edna, v kombinaci s nádhernými kulisami města, se o Olomouci dozví lidé v celém běžeckém světě. A to je skvělé jak pro atletiku, tak pro město," uvedl prezident organizačního výboru Carlo Capalbo.

S manažery keňských hvězd pořadatelé jednali řadu měsíců. Běžci definitivně potvrdili účast až krátce před nedělním londýnským maratónem, který oba vyhráli. "Když jsem se to dozvěděl, vyrazilo mi to dech," řekl olomoucký primátor Martin Major.

Zájem je obrovský

Obliba olomouckého závodu se podle organizátorů odráží i ve výrazném navýšení kapacity. Letos městem poběží 5000 vytrvalců a 2300 účastníků rodinného běhu. Z celkového počtu startujících jich 15 procent přijede ze zahraničí. "Kapacita hlavního závodu zatím ještě není vyprodána, zájem je však obrovský, nyní je na 92 procentech. Počítám, že po zveřejnění hlavních hvězd bude závod odpoledne vyprodán," doplnil Capalbo.

Poprvé za pět let závod výrazně změní trasu. Tisíce běžců tak poprvé vyrazí na sever města. "S ohledem na rychlost trasy jsme se rozhodli udělat letos jeden okruh. Startovat se bude stejně jako v minulosti na Horním náměstí," uvedl primátor.

Mattoni 1/2Maratón Olomouc je držitelem stříbrné známky mezinárodní atletické asociace IAAF, která oceňuje organizátorskou kvalitu. Největší běžecká akce na Moravě je po pražském závodu druhým největším půlmaratónem v Česku.

Reklama

Související témata: