Hlavní obsah

Šebrle ví o Clayově formě, ale v Götzisu chce zase vyhrát

PRAHA

Měsíc trénoval vícebojař Roman Šebrle u amerického soupeře Bryana Claye v Kalifornii a nyní ho na mítinku v Götzisu vyzve k souboji. Bude to pravděpodobně dramatický duel, neboť oba se před víkendovým kláním pyšní dobrou formou. Clay si letos vytvořil už několik osobních rekordů. Světový rekordman a olympijský vítěz Šebrle však zůstává klidný a chystá se slavný závod v mekce vícebojů popáté za sebou vyhrát.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Roman Šebrle s manželkou a synem.

Článek

"Nechci prohrát. Když Clay udělá 9000 bodů, já budu muset udělat 9100," řekl s úsměvem, ale rozhodně Šebrle, jenž světové maximum 9026 bodů vytvořil právě na mítinku pod Alpami v roce 2001. Svou kůži neprodá lacino, spokojen by byl s výkonem nad 8800 bodů. Přes tuto hranici se v Götzisu dostal vždy v uplynulých čtyřech vítězných ročnících. V rakouské vesničce bude závodit již podeváté.

"Když udělám nad 8800 bodů, budu naprosto spokojen," uvedl dnes v rozhovoru s ČTK. Důležité budou podle jeho slov podmínky, očekávané teplé počasí vítá. "To je jenom dobře," řekl milovník slunečného počasí. Při pobytu v USA se s Clayem o závodech nebavil. "Může udělat 8600, ale i 9000 bodů," míní Šebrle. "Jsem na něj, ale i na sebe zvědav," dodal.

Je zvyklý před desetibojem víc závodit, letos absolvoval jen pár startů, z toho jeden při extralize. "Tam mě potěšila dálka a překážky," uvedl spokojeně s tím, že forma přichází. Cítí se prý jen trochu technicky rozhozený. "Ale jen v kouli, tam body nejsou. Třeba se to srovná už teď," prohlásil Šebrle, jenž se v minulých dnech potýkal s nachlazením. "Už je to dobré," řekl.

Clay zvažuje, že by po desetiboji v Götzisu zůstal v Evropě a do ostravského mítinku Zlatá tretra, kde vícebojaře čeká trojboj, bydlel u Šebrleho. Český desetibojař s tím počítá, místa v domě má prý dost. Od března u něj bydlí i tréninkový partner Maďar Attila Zsivóczky. "Uvidíme, jak se Bryan rozhodne, ukázal bych mu Prahu," uvedl Šebrle.

Výsledek z Götzisu pro něj bude důležitý i vzhledem k srpnovému mistrovství světa v Helsinkách. Tento titul mu ve sbírce jako jediný chybí. "Takže budu závodit hlavně sám se sebou a uvidím, co mi to řekne směrem k světovému šampionátu. Chci, aby výkon odpovídal tomu, co jsem natrénoval, nebo spíš aby to bylo ještě lepší," prohlásil Šebrle.

Reklama

Související témata: