Hlavní obsah

Chtěl skončit, hrozila mu amputace, teď je pátý v Evropě. Návrat snů, zářil Svoboda

Curych

Velkolepý comeback! Překážkář Petr Svoboda vtrhl na evropský šampionát, jakoby vůbec žádnou přestávku neměl. A to byl mimo atletické dění tři a půl roku, chtěl ukončit kariéru a hrozila mu amputace nohy. V Curychu ale český rekordman skončil na skvělém pátém místě!

Foto: Jan Kucharčík

Šťastný překážkář Petr Svoboda na mistrovství Evropy v Curychu.

Článek

Muž se vždy velkými cíli před cestou do Švýcarska realisticky hlásil: „Jsem teď průměrný překážkář, můžu jen překvapit.“ Po včerejším finále mohl říct: „Já překvapil sám sebe, že jsem to ustál psychicky, strašně jsem se bál.“

Ze semifinále postoupil výkonem 13,39 s, jen dvanáct setin za svým českým maximem. „To byla hrozná úleva. Už jsem si mohl říct, že všechno, o co jsem se snažil, se vyplnilo,“ ulevilo se svěřenci Luďka Svobody.

Dopadl lépe než před zraněním

Když o pár desítek minut později doběhl do cíle finále, časomíra mu ukázala 13,63 s. Z původního šestého místa se po diskvalifikaci Francouze Bascoua stalo páté, Svoboda tak dokonce vylepšil své umístění z Barcelony 2010, svého posledního velkého letního šampionátu před zraněním.

„Jsem strašně šťastný. To je pro mě návrat snů. To páté místo je pak třešinka na dortu,“ rozplýval se rodák z Budišova.

Náladu mu jen malinko kazilo bolavé tříslo, které se znovu ozvalo. „Tělo ještě není připravené, abych tady předváděl světové výkony,“ uznal.

Reklama

Související témata: