Hlavní obsah

Desetibojaři se chystají na soutěž, kterou může ovlivnit počasí

HELSINKY

Hodinu v dešti a zimě v pondělí dopoledne strávili čeští desetibojaři na posledním tréninku před závodem na mistrovství světa. O medaile se v dvoudenní soutěži začne bojovat v úterý. Zatímco favorit Roman Šebrle přiletěl do Helsinek až v neděli, Tomáš Dvořák už je ve Finsku o týden déle a na zdejší neatletické klimatické podmínky si již přivykl.

Článek

"Jasně, ještě víc a větší kapky!" obrátil se k nebi se vztyčenýma rukama olympijský vítěz a světový rekordman Šebrle, adept na zlatou medaili. Ví moc dobře, že právě počasí může celou soutěž znehodnotit. "Mně je to ale jedno, že prší, bude to pro všechny stejné. Už to nezměním," mávl však nakonec rukou. "Když bude lépe, tak to bude jen lépe," pohrával si se slovy.

Přesto počasí může hrát velkou roli. Šebrle s Dvořákem byli zařazeni v prvním rozběhu úvodního běhu na 100 m, zatímco spolufavorit Bryan Clay v posledním čtvrtém. "Točí se vítr, každému foukne jinak, to je desetina sekundy," upozornil světový rekordman Šebrle. I déšť může mít velký vliv. "Blbě se v dešti skáče do dálky a do výšky," řekl desetibojař. Právě kapky mohou některou z disciplín přerušit a někomu ublížit.

Šebrle si nestěžoval

"Ale jinak se tady mám dobře," nestěžoval si dobře naladěný Šebrle a hned začal vtipkovat. "Svítí sluníčko, mám apartmán jako kráva, co víc si přát," poznamenal ironicky k počasí a k pokoji o čtyřech bílých stěnách s postelí. Jako jediný z výpravy má jednolůžkový pokoj. "I když to je holobyt, tak mi to je jedno. Na tři dny, kdy se potřebuju cítit dobře, to stačí," uvedl nakonec.

Povzbudit ho již přijela také těhotná manželka Eva. "Teď jsou asi někde u jezera a dávají si piknik," nemohl si opět Šebrle odpustit jedovatou poznámku při pohledu na provazy vody padající z nebe. Uklidní se však při hraní na playstationu. "Mám fotbal, hraju ligu za Real Madrid už asi týden a vyhrál jsem," pochlubil se.

Jeho atletická forma prý s blížícím se závodem graduje. "Cítím se skvěle, i když trochu pomalejší," uvedl. Zprávy o největším soupeři Clayovi nemá. Potkal zatím pouze Kazacha Karpova. "A Attilu," jmenoval tréninkového partnera Zsivóczkyho, s kterým do Helsinek letěl. "Ale o ostatní se nezajímám, chci udělat 8800 bodů a pak se budu dívat, jestli někdo neudělal víc," prohlásil obhájce stříbra z MS v Paříži 2003.

Clay Šebrlemu ve stovce uteče

Šebrle předem ví, že mu Clay v první disciplíně, běhu na 100 metrů, uteče. Rozhodovat se prý bude ale v dálce, výšce, tyči a disku. "Ale každý závod je jiný," upozornil. Své plánované výkony na papíře nemá. "Podívejte se ven," naznačil, že v současných podmínkách jeho původní propočty platit asi nebudou. Ale líbí se mu, že závod začíná těsně před obědem. "To je paráda. Mám radši, když jde všechno za sebou," uvedl.

V desetiboji Claye ve třech vzájemných měřeních sil vždy porazil. "Ale pozor, on se bude zlepšovat, je mladý, zatímco já už moc ne," upozornil třicetiletý atlet. "I když věřím, že mi to ještě jednou sedne na 9000 bodů," doufal muž, jenž může být po Danu O'Brianovi a Daleyi Thompsonovi třetím desetibojařem historie, jenž vyhraje olympiádu i MS. "To je mi jedno, chci jen ten titul," řekl.

Ještě než v neděli odletěl do Helsinek, stihl se ráno podívat na soutěž sedmibojařek. Zaujal ho přešlap pozdější vítězky Klüftové v prvním pokusu v dálce. "Byl to jasné. Nechápu to," divil se. "Určitě by to ovlivnilo další průběh soutěže," upozornil. Také jeho souboj s Clayem by měl být dramatický, ale kdyby měl Šebrle před závěrečnou patnáctistovkou náskok 18 bodů, jako měla Švédka před Eunice Barberovou, byl by prý spokojen. "Nechci vidět Clayův dresu zezadu na konci soutěže," dodal.

Reklama