Hlavní obsah

Motocyklový exmistr světa Kató se z komatu neprobral

SUZUKA

Japonský motocyklový závodník Daižiro Kató zemřel v sobotu na následky zranění z tragické nehody, kterou měl před třinácti dny v zahajovacím závodě mistrovství světa v Suzuce. Šestadvacetiletý šampión se neprobral z komatu.

Článek

Informovala o tom ČTK s odvoláním na oznámení týmu Honda, jehož barvy japonský pilot hájil.

Kató havaroval hned na začátku závodu v rychlosti přes 200 km/h a utrpěl vážná zranění hlavy, hrudníku, krku a zad. Příčiny nehody se stále ještě vyšetřují. [celá zpráva]

Stal se už devětapadesátým jezdcem, který na pád na závodním okruhu doplatil životem. Dosud posledním tragickým případem byla smrt anglického sajdkáristy Simona Priora z června roku 1994, který podlehl zraněním z hromadné nehody, k níž došlo při Velké ceně Německa na Hockenheimringu.

Kató slavil v seriálu mistrovství světa celkem sedmnáct vítězství, první z nich v roce 1997 doma v Japonsku. Titul mistra světa vybojoval v roce 2001. Loni přesedlal do královské kubatury MotoGP, v níž obsadil sedmé místo. Na stupních vítězů stanul celkem sedmadvacetkrát, z toho ale jen dvakrát v kubatuře MotoGP. Od začátku byl věrný motocyklům značky Honda.

Reklama

Související témata: