Hlavní obsah

Z basketbalové profesionálky atletickou dobrovolnicí. Večeřová pomáhala při šampionátu

Praha

Zažila dvě olympiády, vyhrála mistrovství Evropy, zahrála si finále světového šampionátu. Vše v roli basketbalové reprezentantky. Koncem minulého týdne ale nešlo 194 centimetrů vysokou postavu Ivany Večeřové přehlédnout na atletickém halovém mistrovství Evropy.

Foto: Michal Osoba

Bývalá basketbalistka Ivana Večeřová si během halového ME v atletice vyzkoušela práci dobrovolnice.

Článek

Seděla za stolem u jednoho ze vstupů do O2 areny, vydávala akreditace a podávala informace. Kudy vede cesta od basketbalové profesionálky k atletické dobrovolnici? „Stačí se přihlásit, zaujmout a jít do toho,“ usmívá se Večeřová, jejíž kariéra je neodmyslitelně spjata s brněnským basketbalem. Na pozici dobrovolnice se přihlásila s kamarádkou, obě pořadatelé přijali. Jenže kamarádka nemohla, a tak Večeřová vyrazila sólo.

Nápad vyzkoušet si nějakou větší akci i z druhé strany dostala už před jedenácti lety při aténské olympiádě. „Jako dobrovolník tam pracoval jeden docela známý hudební producent. Seznámili jsme se, bavili jsme se o tom, co vlastně dělá,“ popisuje inspiraci.

Na atašé ji nevzali

Jedna její bývala spoluhráčka zase pracovala jako týmový atašé při loňském mistrovství světa basketbalistek do 17 let. Taková pozice by se při halovém ME zamlouvala i Večeřové…

„Jenže mě nevzali, protože Prahu neznám tak dobře,“ popisuje, jak se ocitla na jakési recepci haly, kde mohla využít i své jazykové znalosti z angažmá ve Valencii a Istanbulu.

„Chtěla jsem si to zažít, je to zase něco jiného, i když sedět tu dvanáct hodin bylo docela náročné,“ připouští. Od svého dočasného pracoviště na plochu neviděla, přesto si atletiku užila, když za ní přijel přítel a využili lístků do prostor VIP.

K hraní už ji to netáhne

Kdy si podobnou práci zopakuje? Nejblíže má pochopitelně ke svému sportu. „Jenže basketu moc v Česku není, i když teď Praha získala Final Four Euroligy. Na Moravě ale bude fotbalové mistrovství Evropy jednadvacítek,“ přemítá.

Jasno zatím nemá ani o svém pracovním směřování. „Dělala jsem tři roky v bankovnictví, ale hledala jsem spíš něco na částečný úvazek. Tak dělám propagaci v kultuře a mám znova nabídku z bankovnictví, tak se uvidí,“ říká Večeřová, která své zkušenosti předává dál v roli trenérky mládeže.

Herní návrat k basketbalu ale v plánu nemá. „Teď mě hecuje Šárka Kašpárková, trochu mě svrbí ruce. Zatrénovat bych si šla, ale zahrát už asi ne,“ kroutí hlavou.

Reklama