Hlavní obsah

Za rok už dva metry? Kouč má s výškařskou hvězdičkou Hrubou velké plány

Praha

Po loňském stříbru z juniorského mistrovství světa a bronzu z mládežnické olympiády se talentovaná výškařka Michaela Hrubá dočkala i velkého zlata. Ale ne české hymny. V kolumbijském Cali při mistrovství světa do 17 let se totiž vítězům po předání zlatých medailí netradičně hymny nehrály.

Foto: Jan Kucharčík

Michaela Hrubá se zlatou medailí a svým koučem Ctiborem Nezdařilem, vpravo bronzová z dorosteneckého MS Lada Pejchalová.

Článek

O to hezčí překvapení ale brněnskou výškařku čekalo, když se pak ze stupňů spolu s bronzovou Ladou Pejchalovou blížila sektoru, kde seděla česká výprava. „A najednou nám hymnu začali zpívat. To bylo krásné překvapení, vůbec jsme to nečekaly, ale takhle to bylo ještě příjemnější, než kdyby hymny hrály z reproduktorů,“ pochvalovala si Hrubá.

V dorostu nemá konkurenci

V Cali zdolala 190 cm, triumfovala s drtivým náskokem osmi centimetrů. Sedmnáctiletá dorostenka už svoji kategorii výkonnostně dávno přerostla, což potvrdila i letos osmým místem při halovém mistrovství Evropy dospělých v pražské O2 areně.

S trenérem Ctiborem Nezdařilem se ale mezi starší soupeřky nežene. Vloni se kvalifikovala na mistrovství Evropy do Curychu, ale dala přednost mládežnické olympiádě.

A když si v Cali jako jasná vítězka dala na stojany 194 cm, neměla v hlavě limit pro srpnové mistrovství světa v Pekingu. „To jsem předem zavrhla, aby toho letos nebylo moc. Příští rok bude náročný,“ vyhlíží sezónu 2016 s olympiádou v Riu. Té už by se určitě dobrovolně nevzdala…

Nachystá nejlepší podmínky

„Věřím, že když bude zdravá, limit pro olympiádu na 99 procent splní,“ nepochybuje o své 188 centimetrů vysoké svěřenkyni Nezdařil. A neskrývá, že s ní má velké plány. „Od září mám připravený projekt a málo sportovců v republice bude mít podmínky jako Míša,“ tvrdí.

V čem spočívá? „Veškerou přípravu chceme koncentrovat do jednoho místa, aby to nebylo roztříštěné,“ plánuje kouč. Studentka brněnského gymnázia už se s individuálním plánem ve škole téměř neobjeví. „Budeme skoro celý rok pryč, máme na půl roku objednaný dům v Africe. Víc času zabere rehabilitace, prostor je ve zlepšení stravy, je nejvyšší čas začít s gymnastikou,“ vypočítává.

Potenciál až ke světovému rekordu?

A kam by jeho projekt měl Hrubou posunout? „Potenciál je neskutečný a myslím, že dva metry jsme příští rok schopni atakovat,“ neklade si nízké cíle Nezdařil, jenž vedl i bývalou výškařku a později trojskokanku Šárku Kašpárkovou a českou rekordmanku Zuzanu Hlavoňovou.

„Šárka byla tak o třicet procent níž než Míša, Zuzka má skočeno dva metry a když ji srovnám s Míšou, je tam minimálně deset centimetrů rozdíl,“ dostává se Nezdařil ve svých dlouhodobějších vizích až na úroveň světového rekordu.

„Věřím, že je schopna skákat takové výšky. Je typem Stefky Kostadinovové nebo Kajsy Bergqvistové, nevidím jediný důvod, proč by se tam neměla dostat, pokud bude zdravá,“ dodává trenér optimisticky.

Reklama