Hlavní obsah

Prokletí prolomeno! Hned jsem věděl, že to bude dobré, tvrdil Balner

Peking

Od června mu patří český rekord, ale finále velké letní akce bylo pro tyčkaře Michala Balnera nepokořitelnou metou. Až do sobotního pekingského podvečera! Po dvou nezdarech na mistrovství Evropy a dvou na mistrovství světa konečně prošel nástrahami kvalifikace, když zdolal postupový limit 570 centimetrů.

Foto: Phil Noble, Reuters

Český tyčkař Michal Balner při kvalifikačním skoku na MS v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Ulevilo se vám, že jste dobrou letošní formu potvrdil i při vrcholu sezóny?

Určitě. Dobře jsem se rozcvičil a hodně to šetřil. Byl jsem z naší grupy první rozcvičený, všechno vyšlo, jak mělo. Přišel jsem na stadión a hned v tretrách začal skákat. A když jsem začal, hned jsem věděl, že to bude dobré. To člověk pozná. Když mě nic zásadního nebolí a jede to, stačí si pohlídat techniku.

Pro finále bylo na rozdíl ostatních disciplín třeba zdolat limit 570. Očekával jste to?

Rozhodně. Když jsem odcházel z pokoje, říkal jsem si: Dneska bude asi poprvé v historii potřeba skočit to, co vypsali. Při závodě jsme se báli, že nás postoupí dvacet, nakonec je nás šestnáct. Lehce foukalo do zad, což všem vyhovovalo. Někteří byli suverénní, jiní měli štěstí.

Vy jste byl ten suverénní, zaváhal jste jen jednou.

Mně se skákalo dobře, bylo třeba si jen nastavit hlavu, se kterou mám většinou na mistrovství světa a jiných větších závodech problémy, a to se podařilo. Hlídal jsem si rozběh a ruce a dopředu věděl, že když tohle všechno zvládnu, klapne to. A kromě jednoho pokusu, kdy jsem prošel tyčku a pak přitvrdil, vše jsem dal na první. Ještě si jednu tvrdší tyčku, se kterou jsem skočil český rekord, nechávám na finále.

S ní se dá skočit kolik?

Klidně i přes 580. Vždycky, když jsem ji zvládl v hale i venku, byly z toho vysoké skoky. Uvidíme, jaké budou podmínky a jak bude foukat, dneska jsem se cítil dobře.

Co se dá udělat pro to, abyste se cítil dobře i v pondělí při finále?

Já si úkol splnil. Na mistrovství světa jsem odjel s tím, že jsem letos skočil český rekord, za což jsem byl šťastný, zůstal jsem zdravý a všem říkal, že když se i tady zadaří, bude to třešnička na dortu.

Jak jste se srovnal s tím, že organizátoři nechtěli pustit závodníky na plochu s vlastním magnéziem a tejpy?

Nakonec povolili i to magnézko. Byl by nesmysl to zakazovat, každý používá jiný typ. Rusové si místo tejpů mažou nějaké lepidlo. Byl tam naštěstí člověk z IAAF, který mával rukou a povoloval to…

Finále asi bude při letošní úrovni skoku o tyči nabité…

Úroveň tyčky se zvedla, to už jsme sledovali celou sezónu. Hodně lidí se asi díky Lavilleniemu začalo vylepšovat technicky, využívají nové metody a trenéři se spojují. Je vidět, že konkurence se zvedla.

Budou i medaile letos za vyšší výšky?

To si nejsem jistý. Frantík vypadal zase suverénně, už od rozcvičení. Ale může se stát cokoliv. Nechci plácat čísla, ale medaile bude za 590 a výš.

Reklama