Hlavní obsah

Ve dvou se to lépe táhne, těší se Kudlička na finále. Jen trenér bude mít víc práce

Peking

Pro jednoho bývá kvalifikace jen drobným rozcvičením na cestě do finále, pro druhého byla dosud na velkých letních akcích prokletím. V Pekingu ale dva parťáci z jedné tréninkové skupiny Jan Kudlička a Michal Balner svorně a bez větších zaváhání prošli mezi elitní šestnáctku. Kvalifikační limit 570 cm totiž splnilo o čtyři skokany více, než je ve finále obvyklé.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jan Kudlička překonává laťku v kvalifikaci MS.

Článek
Fotogalerie

Každý skákal v jiné skupině, ale pozorně sledovali, jak si druhý vede. „Leželi jsme vedle sebe na trávě, prohodili pár slov. Většinou ve stylu: Jo, dneska bude potřeba sedmdesát,“ tlumočil konverzaci český rekordman Balner.

Můžou si pomáhat

Dva čeští tyčkaři ve finále? To historie světových soutěží nepamatuje. „Bylo by blbé, kdyby tam byli tři Poláci, dva Francouzi, dva Němci a jediný Čech, samozřejmě je to lepší,“ pochvaloval si Kudlička.

„Pro mě to bude poprvé, co si ve finále zaskáču s krajanem. Těším se, ve dvou se to lépe táhne,“ vyprávěl bronzový z loňského ME Kudlička, jenž od mistrovství světa v Berlíně 2009 nikdy nevypadl v kvalifikaci.

Můžou si oba opavští rodáci vzájemně pomoct i ve finále? „Atletika je individuální, každý se musí koncentrovat na svůj výkon,“ říká jejich trenér Boleslav Patera.

„Ale samozřejmě je výhodné, že si můžou ukázat vítr, nebo říct odraz,“ vyjmenovává kouč, jenž bude v plné permanenci. „Bude to občas náročné, abych skok jednoho vyhodnotil, a mezitím bude skákat druhý,“ očekává příjemné starosti trenér dvou finalistů mistrovství světa.

Čeští tyčkaři ve finále MS
Helsinky 1983František Jansa
Řím 1987Zdeněk Lubenský
Tegu 2011Jan Kudlička
Moskva 2013Jan Kudlička
Peking 2015Jan Kudlička, Michal Balner

Reklama

Související témata: