Hlavní obsah

Semenyaová nestojí o zlato Savinovové, podezřelé z dopingu

Kapské Město

Stříbrná půlkařka z olympijských her v Londýně Caster Semenyaová nestojí o zlato, o které může kvůli dopingu přijít ruská vítězka Maria Savinovová. Čtyřiadvacetiletá Jihoafričanka řekla, že by pro ni dodatečný titul nic neznamenal, protože závod prostě nevyhrála.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Zlatá půlkařka z OH v Londýně Maria Savinovová z Ruska. Za ní dobíhá do cíle druhá Caster Semenyaová.

Článek

"Asi by to bylo skvělé pro moji zemi, ale já jako sportovkyně bych z toho neměla radost," řekla Semenyaová novinářům v Kapském Městě. Po závodě v Londýně v srpnu 2012 přitom čelila obvinění, že se nesnažila vyhrát a schválně doběhla druhá za Savinovovou. Ta je nyní v centru dopingového skandálu ruských atletů a vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury pro ni požaduje doživotní distanc. Mohla by přijít i olympijské zlato.

Semenyaová se stala v roce 2009 překvapivou mistryní světa, poté prošla anabází kvůli pochybnostem ohledně jejího pohlaví. To měl být údajně důvod, proč v Londýně nechtěla vyhrát, aby na sebe opět nestrhla pozornost. "Na olympiádě někdo proběhl cílem jako první, ať už dopoval, nebo ne. Já byla druhá a to se nikdy nezmění," řekla jihoafrická běžkyně.

Doživotní zákaz činnosti hrozí vedle Savinovové i třetí z londýnského závodu na 800 metrů Jekatěrině Poistogovové a dalším třem běžkyním. Ruských běžkyň se zastala vytrvalkyně Lilija Šobuchovová, jež si za doping nyní odpykává trest. Protože při odkrývání zakázaných praktik spolupracovala, WADA jí distanc letos v létě zkrátila.

Trifomov: Vyloučení celého ruského týmu by bylo nespravedlivé

Podle Šobuchovové by měli být potrestáni funkcionáři, doporučení WADA o vyloučení ruských atletů ze soutěží nechápe. "Jak můžou připravit mladého sportovce o olympiádu, o níž sní celý život a neudělal nic špatného? A když je diskvalifikován sportovec, přijde o všechno - medaile, odměny, mzdu. Ale funkcionář? Nic. Ty je potřeba potrestat, ne nás," uvedla pro Sport Express vítězka slavných maratónů v Londýně a Chicagu.

Podobnou "kolektivní vinu" odmítl trenér tyčkařské hvězdy Jeleny Isinbajevové. Vyloučením celého ruského týmu z her v Riu by podle Jevgenije Trofimova byli nespravedlivě potrestáni i "čistí" atleti. "Porušili by tím základní právo, a to presumpci neviny," řekl Trofimov agentuře AP.

Jeho svěřenkyně, světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka, se chystá na návrat po mateřské pauze. Podle Trofimova se nikdy s dopingem nezapletla a "čistí" atleti by současnou aférou neměli být poškozeni.

Reklama

Související témata: