Hlavní obsah

Keňan Kamworor obhájil titul mistra světa v půlmaratónu. I s pádem!

Cardiff

Navzdory pádu na startu obhájil keňský běžec Geoffrey Kamworor titul mistra světa v půlmaratónu. Se silně odřenými koleny dnes zvítězil v Cardiffu v druhém nejrychlejším čase roku 59:10, kterým zaostal pouze o tři sekundy za svým výkonem z předloňského šampionátu v Kodani. Závod žen skončil trojnásobným keňským triumfem, vítězkou se stala Peres Jepchirchirová.

Foto: Profimedia.cz

Medailisté z MS v půlmaratónu: (zleva) stříbrný Bedan Karoki, vítěz Geoffrey Kamworor a bronzový Brit Mohamed Farah.

Článek

Úřadující vicemistr světa v běhu na 10 000 metrů Kamworor, který loni vyhrál také světový šampionát v krosu, porazil o 26 sekund krajana Bedana Karokiho.

"Po startu jsem si řekl, že to nevzdám," uvedl Kamworor, přes kterého se po pádu přehnala řada běžců, takže nabral značnou ztrátu. "Snažil jsem se zvednout, ale zezadu pořád někdo přibíhal. Bylo to složité."

Třetí doběhl v silném větru a dešti dvojnásobný olympijský vítěz a pětinásobný světový šampión z dráhy Brit Mohamed Farah, který se o jednu sekundu vešel pod hranici jedné hodiny. Bronzovou medaili vybojoval v dramatickém finiši před Etiopanem Abaynehem Ayelem, který měl stejný čas.

Farah vylepšil evropský rekord

Farah v průběhu závodu vylepšil evropský rekord na 15 km. Na mezičase byl za 42:03, čímž překonal o 36 sekund dosavadní maximum krajana Jona Browna z roku 1994. "Cítil jsem od domácích fanoušků velkou podporu, takže by bylo pěkné vyhrát," řekl ne zcela spokojený Farah.

V kategorii žen slavila Keňa, která v posledních měsících čelí obvinění z nedostatečného boje proti dopingu, absolutní medailový úspěch. Za Jepchirchirovou, která zvítězila v čase 1:07:31, doběhly Cynthia Limová a Mary Waceraová.

Oba mistři světa v nedávné minulosti slavili vítězství v Česku. Kamworor předloni vyhrál půlmaratón v Českých Budějovicích. Jepchirchirová loni ovládla půlmaratón v Ústí nad Labem a Grand Prix na 10 km v Praze.

Mistrovství světa v půlmaratónu v Cardiffu:
Muži:
1. Kamworor 59:10
2. Karoki (oba Keňa) 59:36
3. Farah (Brit.) 59:59.
Ženy:
1. Jepchirchirová 1:07:31
2. Limová 1:07:34
3. Waceraová (všechny Keňa) 1:07:54.

Reklama